Hrad Buchlov ..aneb co vonělo z hradní kuchyně

Hrad Buchlov ..aneb co vonělo z hradní kuchyně
hrad Buchlov Kultura 12 / 09 / 2019

Připrav 3 cibule, máslo, 1 kuře, 3 vejce, 400 g polohrubé mouky, 100 ml sladké smetany, špetku soli, šafrán, 50 g loupaných nasekaných mandlí, 100 bílého vína.
Mladé kuřátko upečeš, necháš vychladnout a obereš z kostí. Dáš usmažit cibulku a zaleješ vínem, povaříš. Do mísy vraž mouku, půl vína, smetanu, vejce, trochu šafránu a uhněť do hladka. Rozválej těsto na plát, smíchej obrané kury s mandlemi a zalej vinnou omáčkou. Těsto rozkrájej na pláty, poklaď směsicí a zabal. Nasázej na plech a potři vejcem a dej péci do rozpálené pece.
K takto dobré krmi připrav vinnou jíchu. Dej na pánev pokrájenou cibuli a osmaž, zalej vínem a nech rozvařit. Propasíruj přes síto, dej povařit, přidej podle chuti koření a medu a ještě teplé nes na stůl spolu s ostatním...
Takto zní recepis na ptáky s cibulí připravené v těstě, které ochutnáte v sobotu 14. září od 10.00 na hradě Buchlově během speciálního programu Roku renesanční šlechty. „Na nádvoří můžete ochutnat dobové speciality z hradního dýmníku, jídla, která voněla z prostších kuchyní poddaných a chudšího měšťanstva. Byly to různé kaše, placky a sýry,“ nechává nahlédnout pod pokličku programu kastelán hradu Rostislav Jošek.

Hradní hostina
11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00
Mimořádný gastronomický okruh s hostinou v průběhu prohlídky zaměřené na vývoj stolování a způsob stravování hradního panstva. V hradní kapli je připraven malý košt medoviny a moštu.
V rytířském sále hostina o 4 chodech, které mohly vonět z renesanční kuchyně a v černé kuchyni pak sladká tečka na závěr.

MENU
KYPRÝ MAZANEC POSTNÍ
POLÉVKA PIVNÍ
ELENÍ PAŠTIČKA S BRUSINKAMI
KAČICE V SVÉ JÍŠE
DOBRÉ JÍDLO Z LOSOSA S JÍCHOU

KOŠT MEDOVINY A MOŠTU

V ceně hostiny je mimořádný okruh s výkladem zaměřeným na historické stolování.Kapacita max. 25 osob/okruh do limitu vyčerpání připravených pokrmů.

 
Dýmníkové speality
11.00 hodin – do vyčerpání pokrmů
Ochutnávka pokrmů z hliněného dýmníku a chlebové pece – kaše, placky, žahour,

mazance a jiné.

Rezervace okruhu: 770 167 481, 725 377 374, buchlov@npu.cz.

Vstupenky je možno zarezervovat na webových stránkách hradu Buchlova. Více na www.hrad-buchlov.cz.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace