Jubilejní koštování darů lesa

Jubilejní koštování darů lesa
Foto: pas  /  Houbové lahůdky.
Nivnice Kultura 21 / 01 / 2009

Nejdůležitější ze všeho je nálev, říkával Dolfi

V polovině ledna patří nivnická Beseda místnímu mykologickému sdružení, které je organizátorem vyhlášeného koštu hub. Letos oslaví desáté narozeniny.
„Sejde se na šedesát vzorků nejrůznějších úprav zavařených hub,“ prozrazuje místopředseda Roman Výmola. „Díky tomu, že je letos košt hub jubilejní, náš pravidelný dodavatel zavařených specialit připravil pro návštěvníky i pořadatele překvapení, prý se budeme olizovat,“ slibuje nevšední chuťový zážitek místopředseda.
Jinak už se páteční košt hub ponese v klasickém duchu. „Tradiční zvěřinový guláš ochutnáte z kance a nebudou chybět ani houbové klobásky, bez kterých si košt už ani nedokážeme představit,“ dodávají nivničtí mykologové, kteří zpočátku zavařené dobroty ochutnávali jen tak mezi sebou, ale nakonec se před deseti lety rozhodli uspořádat košt i pro veřejnost. Stal se velmi navštěvovanou tradicí. Vždy se sejde na padesát vzorků nejrůznějších houbových zavařenin, na chuť si přijde opravdu každý, takže lístky na degustaci bývají vyprodány třeba i týden dopředu! Proto dlouho neotálejte, pokud chcete strávit páteční večer ochutnáváním specialit v rytmu hlucké country kapely Western.
Krátce po slavnostním zahájení se totiž začnou podávat houbové poklady, které ke koštu dodali domácí i přespolní. Neobvyklostí místního koštu je, že členové mykologického kroužku nedegustují a body nepřidělují. V kategoriích ryzec, hlíva, václavka a suchohřib se boduje ve stupnici od dvou do pěti. Jeden bod byl v rámci slušných vztahů zakázán, jako uznání pro výrobce - za snahu a čas při přípravě.
Po slavnostním vyhodnocení nejlepších kuchtíků se mžikem oka připraví parket a pak už začne pravá večerní zábava s losováním bohaté tomboly.
Je jen škoda, že se jubilea nedožil zakládající člen mykologického kroužku Adolf Kopecký, který už chyběl na loňském ročníku. „Recept dám každému, kdo si řekne, ale vždycky záleží, jaký se podaří nálev - ten je ze všeho nejdůležitější,“ říkával Dolfi. Nivnický košt hub začíná tento pátek 23. ledna v 17.00. 

autor: IVA TYMROVÁ
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace