Kdo si vystaví Včelarskou baňku?

Kdo si vystaví Včelarskou baňku?
Foto: pas  /  Loňský šampion Vladimír Knot přebírá cenu od svého předchdce.
Včelary Kultura 10 / 01 / 2020

Doufáme, že smrťák bude přespolní, shodují se pořadatelé...

Kulturák se sousedským humorným koštem za devatenáct let získal renomé a má tu čest zahajovat sezónu regionálních koštů pálenek. Kdo od loňského vítěze Vladimíra Knota získá vítězné tričko, šerpu a zápis na plaketě, to se dozvíte v sobotu 11. ledna v 20.00 ve včelarském kulturáku. Vyhrávat k následné besedě u cimbálu bude jak jinak než CM Včelaran! Komu předá loňský vítěz putovní dřevěnou plastiku Včelarské baňky? Kdo si odnese Smrťáka roku? To se ještě neví. Všichni domácí však doufají, že včela zůstane doma ve Včelarech a smrťák bude přespolák...
„Dělám všechno pro to, abych měl zdravý kvas. Sbírám jen dobré trnky a dávám je do dřevěné kádě, kde kvasí pěkně pomaloučku. Když sypu do plastu, na dno přidám cukr rozmíchaný ve vodě v poměru kilo cukru na stovku a tím zabráním plísni,“ prozradil svůj fígl loňský vítěz, který už má za sebou bohatou sbírku cen. Třikrát byl vyhlášen nejlepším degustátorem, dvakrát zvítězil v ovocných pálenkách a dvakrát slyšel vítěznou fanfáru CM Včelaran. Od vyhlášení měl putovní cenu Včelarské baňky vystavenou v obýváku, plaketa visí nad ní.
Včelarská baňka se proslavila tím, že je spojena s velkou dávkou legrace. „Uvidíme, kolik se sejde vzorků a návštěvníků. Loňský rok byl na trnky špatný, že je škoda mluvit, haňba plut,“ povzdechl si prezident baňky Fanek Janků. „Tak místo kvantity snad alespoň ochutnáme kvalitu. Doufáme, že překročíme magickou hranici sta přihlášených slivovic. Bude to hlavně boj starších archivních luxusních vzorků,“ dodává prezident.
Dobrému koštování předchází ryze chlapská a pak samostatná babská degustace, která dodané vzorky přísně vyhodnotí. Návštěvníky čeká kromě vzorků trnkových a ovocných pálenek také kategorie likérů.
Pokud máte zájem nechat si ohodnotit i vaši slivovici, přineste do pátku 9. ledna svůj vzorek v půllitrovém balení na jedno ze sběrných míst (pohostinství U Kozelků, Včelary; Fanek Janků, Včelary, č. p. 305; Mikin Janků, Včelary, č. p. 342; Ota Kročil, Včelary, č. p. 468). 

autor: IVA PAŠKOVÁ
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace