Kdy se pije slivovice? Když je

Kdy se pije slivovice? Když je
Foto: vrb  /  Otcové myšlenky Ivo Frolec a Jiří Severýn.
Vlčnov Kultura 13 / 05 / 2010

Lopenické vršky holé…, zpívali chlapi ze sboru

Proslulé vlčnovské Jízdě králů bude předcházet slavnostní otevření Muzea pálenic, věnovaného podomácké výrobě slivovice. Slavnost je připravena na sobotu 15. května od 14.30.

Nápad shromáždit páleničářskou sbírku se zrodil před čtyřmi lety v hlavách dvou přátel a kolegů ze Slováckého muzea v Uherském Hradišti Jiřího Severina a Iva Frolce. Od myšlenky vedla k realizaci stálé expozice dlouhá cesta, na které museli autoři překonat spoustu překážek.

 

Největším oříškem byly černé pálenice

Největší zásluhu má však Jiří Severin, který po celém kraji sbíral všechno, co se kořalky týče. V muzeu najdete sedm set nejrůznějších etiket, přes šest stovek lahví, z čehož je víc jak polovina archivních. Třešničkou na dortu je jistě sedmadvacet pálenic - měděných, skleněných, kovových, starých, novějších i nejmodernějších, jež vytvořily hlavní pilíř muzea. Největším oříškem bylo získání černých pálenic, které však v expozici díky jejich slávě a rozsáhlému využití v regionu nesmí chybět. „Kvůli trestním postihům, které by za zapůjčení mnohdy velmi zajímavých podomácky vyrobených přístrojů majitelům hrozily, muselo dojít na spolupráci s policií, úřady a soudy na území několika příhraničních krajů a tímto způsobem získávat do sbírky státem zabavené nelegální kompletní pálenice či jejich části,“ vysvětluje autor. Sbírku doplní citáty z hospod a velké množství dalších potřeb souvisejících s pálením. Chybět nebude ani kus páleničářské historie, kterou dala dohromady rodačka Marta Kondrová, etnografka Slováckého muzea.

 

Pomáhal, kdo měl ruce i nohy

Zřizování muzea předcházelo mnoho hodin, dnů, měsíců a let usilovné práce, při které autorskému týmu pomáhalo kromě Slováckého muzea, obce Vlčnov, Zlínského kraje také celé moravsko-slovenské pomezí. Slovácké muzeum získalo dva další partnery - Centrum tradičnej kultúry v Myjavě a Trenčianske múzeum v Trenčíně. Díky nim vznikla trojice doprovodných materiálů, které budou premiérově představeny v den slavnostního otevření. Jedná se o knihu, hudební nosič a film, jenž vznikl v autorském týmu Jiří Severin, režisérka Dana Lipovská, Marta Kondrová a Jiří Jilík. Všechny projekty převzal pod svá ochranná křídla Ivo Frolec, ředitel Slováckého muzea.

 

Film, cédéčko a kniha 

V knize Všeho dokvasu Jiří Severin popisuje většinou úsměvné příběhy, které se mu při shromažďování sbírky udály nebo souvisí s jednotlivými exponáty. Film Jak vypít trnku bude premiérově promítnut na slavnostním podvečeru. „Dostalo se nám cti při natáčení otevírat a uzavírat film pojmenovaný Jak vypít trnku, který vzdává hold slivovici,“ prozrazuje Petr Pančocha, vedoucí vlčnovského mužského sboru. Ve filmu uvidíte cestu malého stromečku - trnky - od jeho zasazení, přes sbírání ovoce, ošetřování kvasu až po cestu do pálenice a vytékání voňavého trnkového moku, který je nejlepším doktorem na světě. Nebude opomenuto ani srovnání pálení v různých dědinách a koutech moravsko-slovenského pomezí.

Na cédéčku s názvem Pijácké písně se sejdou umělci z celého kraje, od Rožnova až po slovenské hranice. Od zmiňovaného vlčnovského mužského sboru a CM Durancija přes nejvzdálenější CM Soláň, Štrajchkapelu z Kněžpole, Smíšený pěvecký sbor ze Strání a sólistku Vlastou Grycovou až po Heligonkáře z Lúk (Slovensko) a HCM Martina Hrbáče. V neobvyklém spojení uslyšíte i Evžena Uhra, Stanislava Gabriela, CM Gabrielovci a další. „Natáčeli jsme všechny formy vesnické kultury, od čistého folkloru přes jazzové úpravy až po štrajchkapelu. Některé věci jsou převzaté od nejrůznějších cimbálovek, některé natočené ve studiu nebo zachycené naživo tam, kde se lidé setkávají, na koštech, kulturních akcích nejrůznějšího druhu, kde je to se slivovicí vždy spojeno,“ upozorňuje Severin.  

 

Muzeum bude žít

Páleničářskou výstavu doplní textové panely, vydané drobné tisky, publikace, hudební i obrazové snímky pak dokreslí minulost i současnost podomácké výroby ovocných pálenek a jiných destilátů. Tímto však rozvoj expozice zdaleka nekončí. Sbírka bude i v dalším období rozšiřována, exponáty doplňovány a obměňovány. Ve výstavních i venkovních prostorách muzea budou připravovány různé doplňkové tematické kulturní akce tak, aby se sem měl návštěvník důvod stále vracet. Textová a obrazová část představí nejstarší zmínky o výrobě pálenky, která byla středověkými lékaři považována za vysoce ceněný léčebný prostředek, přes výrobu kořalky ve vrchnostenských palírnách až po soukromé a pěstitelské pálenice. Ty v současnosti pracují téměř v každé obci na Slovácku i Valašsku. Muzeum je situováno ve stodole ve dvorním traktu hospodářské usedlosti č. p. 65 (horní konec nedaleko sokolovny).

 

Program vskutku velkolepý

V galerii Měšťanka bude zpřístupněna výstava Ako tečú pesničky, připravená Trenčianským muzeem v Trenčíně v rámci česko-slovenských Dnů slivovice. Zazpívají Vlčnovské búdové umělkyně. V 15.00 bude v sále sokolovny zahájen košt slivovice, doplněný o výstavu vinět destilátů. Každý z návštěvníků může svým hodnocením přispět k určení tří nejlepších pálenek. K degustaci budou slivovice ze Slovácka a Valašska.

Ke slavnostnímu otevření muzejní expozice dojde v 17.00, jsou v ní vystaveny tři desítky kompletních destilačních přístrojů a jejich částí. Dozajista dobrá nálada návštěvníků bude od 18.00 završena folklorním pořadem Po pití mnohém, rozume sbohem..., moderovaným Davidem Pavlíčkem. Představí se v něm kromě domácích - mužského sboru, Vlčnovských búdových umělkyň a muziky Durancija - několik hostů: Štrajchkapela z Kněžpole, Smíšený pěvecký sbor ze Strání a Vlasta Grycová, Heligonkáři z Lúk (Slovensko) a Horňácká cimbálová muzika Martina Hrbáče. Součástí programu bude vyhlášení výsledků návštěvnického hodnocení vzorků odpoledního koštu slivovice, představení nového CD Pijácké písně, filmu na DVD Jak vypít trnku a knihy autora Jiřího Severina Všeho dokvasu.

 

 

autor: IVA TYMROVÁ
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace