Kluci pečou, děvčata dělají vše okolo

Kluci pečou, děvčata dělají vše okolo
Foto: archiv Dolněmčanu
Dolní Němčí Kultura 11 / 07 / 2013

V pět ráno zatopí členové Národopisného krúžku Dolněmčan v chlebové peci v Muzeu Na Mlýně, aby kolem druhé hodiny odpolední mohli prodávat první pecny bílého i žitného chleba připraveného a upečeného původním způsobem známým z počátku minulého století. Vůně božího daru provoní pošesté Dolní Němčí v sobotu 13. července.  
Tradice pečení chleba v Dolněmčí vznikla prý náhodně. Při povánočním posezení členů krúžku jsme zkoušeli upéct chléb jen pro sebe a další rok jsme akci otevřeli pro veřejnost, vzpomíná Taťána Milošová, členka souboru. Návštěvníci mohou nejen ochutnat čerstvě upečený domácí chléb s domácím sádlem a cibulí, cíbím a oškvarky, ale i posedět, odpočinout si a občerstvit se. Mnozí z účastníků nečekají, až chléb vychladne, a berou jej z ošatky ještě teplý, dodává s úsměvem tanečnice Dolněmčanu.
Vloni členové souboru upekli kolem čtyřiceti bochníků, poprvé použili kromě pšeničné mouky i žitnou. S jakou novinkou přijdeme letos, to se domluvíme těsně před víkendem, podle toho, kdo s čím přijde, říká Petra Vaškových, jedna z vedoucích Dolněmčanu. Stejně tak si kluci rozdělí svoje role u pecí až na místě, děvčata se postarají o vše dookola. Ve volnější chvilce si odběhnou na dvůr zazpívat, doprovodí je harmonikář Martin Matuš.
Stejně jako v uplynulých letech se souboráci budou držet svého receptu, který vznikl spojením několika sesbíraných od místních pamětníků. Také sádlo si škvařili sami a cibulka s cíbím pochází z dolněmčanských zahrádek.
I když vůně chleba z dobových pecí se bude linout od rána, dveře dolněmčanského Muzea Na Mlýně se pro veřejnost otevřou ve 14.30. To už bude co ochutnávat!

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace