Král slováckéj klobásky na Horňácku finišuje v přípravách

Král slováckéj klobásky na Horňácku finišuje v přípravách
Foto: vrb  /  I letos čeká na Krála slováckéj klobásky tato nádherná soška autora Jaroslava Homoly.
Velká nad Veličkou Kultura 19 / 04 / 2010

Blížící se prvomájová společensko-kulturní akce uzenářů Košt o krála slováckéj klobásky finišuje v přípravách. Pořadatelé v centru Horňácka nechtějí nechat nic náhodě a mají už zajištěny téměř všechny technické věci.
„Výrobci ze Slovácka, ale i sousedních oblastí už obdrželi podrobné stanovy včetně návratek. Pro návštěvníky je zhotoveno kolem čtyřiceti tisíc párátek, pro klobásový tým tvořící šedesát lidí připravený stejnokroj v podobě trička s logem akce, tentokrát bude v bílé barvě,“ jmenuje Jiří Pšurný, starosta Velké a jeden z hlavních organizátorů akce.
Organizátoři přicházejí pro soutěžící i s určitými zásadními změnami. Opět se vrací vedle vyhlašování tří kategorií (celková - král, maďarská papriková a klasická slovácká) profesionálních řezníků-uzenářů k vypsání čtvrté - společné kategorii amatérů. „I když je zde určité nebezpečí, že dárce nemusí být zrovna výrobce a zakoupí si vzorek někde v marketu, nebudeme zjišťovat původ vzniku klobásek. To už necháme pouze na čestnosti samotného dárce, jak se s tím v duchu vyrovná,“ vysvětluje technický ředitel koštu Jan Kružica.
Další důležitým zásahem do stanov jsou parametry klobásek. Její průměr musí být minimálně 25 mm, délka minimálně 80 milimetrů. „Když už chuťově klobáska vyhraje, tak musí taky jako pořádná klobáska vypadat. Pokud sám soutěžící nebude schopen dodat do 31. dubna na Horňácko vzorek o tříkilogramové váze, nabízíme dva dny před konáním jejich svezení,“ dodává k pravidlům soutěže Kružica.
Prvního května se tedy v místě konání, velické sportovní hale, sejdou k hodnocení dopoledne nejprve pozvaní uzenářští odborníci společně s osobnostmi společenského života. Široké veřejnosti se dveře otevřou ve dvě hodiny po obědě a ta poté vybere ze všech dodaných vzorků absolutního vítěze, Krála slováckéj klobásky 2010.
Kromě vzorků z České republiky už mají organizátoři přihlášené soutěžící ze Slovenska a Maďarska. Tradiční keramické sošky králů a plakety pro nejlepší uzenáře od rodáka ze Ždánic žijícího v Brně, Jardy Homoly, předá maskot DOBRÉHO DNE pták Repták.

autor: ANTONÍN VRBA
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace