Muchomůrky se nebaští, hříbky však ano!

Muchomůrky se nebaští, hříbky však ano!
Foto: pas  /  Lonští vítězové.
Nivnice Kultura 22 / 01 / 2010

Na koštu se bude tancovat western i práskat bičem

Než se kdo nadál, máme tady polovinu ledna a s ním také slavný košt hub v nivnické Besedě, pořádaný místním mykologickém spolkem. Letos se bude konat už pojedenácté.
„Sejde se přes čtyřicet vzorků nejrůznějších úprav zavařených hub,“ prozrazuje Maximilián Pilek, jeden ze zakladatelů spolku a šéfkuchař tradičního výborného guláše, který se na koštu vždy podává.    
„Ke koštování budou nabídnuty tradiční zavařené houbové speciality. Letošní raritou budou nakládaná kuřátka, kterých bývá v některých letech velmi poskrovnu,“ slibují nevšední chuťový zážitek členové mykologického spolku.
Jinak už se páteční košt hub ponese v klasickém duchu. Budete moci ochutnat tradiční zvěřinový guláš mistra Pilka z daňka a hlívy ústřičné. „Nebudou chybět ani houbové klobásky, bez kterých si košt už ani nedokážeme představit,“ dodávají nivničtí mykologové, kteří zpočátku zavařené dobroty ochutnávali jen tak mezi sebou, ale nakonec se před jedenácti lety rozhodli uspořádat košt i pro veřejnost. Stal se velmi navštěvovanou tradicí. Vždy se sejde několik desítek vzorků nejrůznějších houbových zavařenin, na chuť si přijde opravdu každý, takže lístky na degustaci bývají vyprodány třeba i týden dopředu! Proto dlouho neotálejte, pokud chcete strávit páteční večer ochutnáváním specialit v rytmu hlucké country kapely Western s kulturními vložkami westernových tanečníků a kovboje Josefa Veleckého s práskacím bičem, jemuž bude dělat parťáka odvážný Petr Novotný.   
Krátce po slavnostním zahájení se začnou podávat houbové poklady, které ke koštu dodali domácí i přespolní. Neobvyklostí místního koštu je, že členové mykologického kroužku nedegustují a body nepřidělují. V kategoriích ryzec, hlíva, václavka a suchohřib se boduje ve stupnici od dvou do pěti. Jeden bod byl v rámci slušných vztahů zakázán, jako uznání pro výrobce - za snahu a čas při přípravě.
Po slavnostním vyhodnocení nejlepších vzorků se mžikem oka připraví parket a pak už začne pravá večerní zábava s losováním bohaté tomboly. Nivnický košt hub začíná tento pátek 22. ledna v 17.00.

autor: IVA TYMROVÁ
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace