O krála slováckéj klobásky

O krála slováckéj klobásky
Velká nad Veličkou Kultura 30 / 04 / 2010

Návštěvnicky nejatraktivnějším a nejlákavějším se stal horňácký košt klobásek, který se dokonce honosí v záhlaví ochrannou známkou a královským názvem - košt O krála slováckéj klobásky. Jelikož do soutěže přispívají svými vzorky i „klobáskáré“ ze Slovenska, Maďarska a Polska, tak má košt příchuť i mezinárodní.

1. května od 14.00 se tedy můžete zúčastnit voňavého koštu, který nikde v republice nemá obdoby. Pořadatelé pro letošek připravili několik změn. Opět se vrací vedle vyhlašování tří kategorií (celková - král, maďarská papriková a klasická slovácká) profesionálních řezníků-uzenářů k vypsání čtvrté - společné kategorii amatérů. Dalším důležitým zásahem do stanov jsou parametry klobásek. Její průměr musí být minimálně 25 mm, délka minimálně 80 milimetrů. „Když už chuťově klobáska vyhraje, tak musí taky jako pořádná klobáska vypadat. Pokud sám soutěžící nebude schopen dodat do 30. dubna na Horňácko vzorek o tříkilogramové váze, nabízíme dva dny před konáním jejich svezení,“ dodává k pravidlům soutěže pořadatel Kružica.

„Hlavním smyslem soutěže je také podpořit a uchovat tradiční receptury klobás a nejlepší z nich pak propagovat v celostátním měřítku,“ tvrdí Tonda Vrba za pořadatele.

Od 14.00 se otevře hala pro širokou veřejnost, která nakonec vybere ze společné soutěže domácí výroba - amatéři/malovýroba - řezníci a uzenáři letošního klobáskového krále. Nejlepší budou dekorováni keramickými díly od lidového umělce Jardy Homoly z Brna. Po celé odpoledne je připraven i bohatý folklorní kulturní program, ve kterém bude možné při prvomájové veselici tancovat s HCM Romana Sokola a sborem Volného pěveckého sdružení Lanfešt.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace