Ochutnejte víno derflanských mikrovinařů

Ochutnejte víno derflanských mikrovinařů
Foto: Aleš Duda  /  Pózování derflanských vinařů Bečica & Juračka.
Uherské Hradiště - Sady Kultura 24 / 05 / 2019

VINNÝ PIKNIK
Vinaři Sady otevřou své vinné sklepy veřejnosti v sobotu 25. května po 14. hodině.
„Naše otevřené sklepy děláme jako kontrast pohody vůči masovým akcím. U nás máte vstupné za stovku, klidné odpoledne s piknikováním a dobrými víny od mikrovinařů, se kterými si rovnou můžete popovídat,“ láká Jaromír Dvořáček, spoluorganizátor akce.
V ceně startovného sto korun je sklenka a mapka. Ceny vzorků se pohybují od 10 Kč za půl deci. Trasa tradičně začíná Pod Vinohrady nebo ve Vinařství Medek na kopci. Tady můžete ochutnat i archivní vína. „Na degustacích se nás hosté čím dál více ptají na archivní vína, protože kdekomu doma leží staré lahve a neví, jestli jsou vůbec dobré a jak s nimi pracovat. Proto budeme u nás během otevřených sklepů ochutnávat i archivní vzorky a povíme si vše, co k tomu potřebujete vědět,“ prozradil Josef Medek, majitel Vinařství Medek. Také loňský rok byl velmi vydařený a extrémně příznivý zvlášť pro červená vína. Vína sebraná ve vyšší cukernatosti bylo nutné dokyselovat, zato jsou plnější v chuti a mnohdy v nich zůstal zbytkový cukr,“ dodává předseda spolku Vinaři Sady.
Komorní otevřené sklepy v Derfli budou opět spojeny s piknikem. Chceme akci na pohodu, proto opět připravíme travnaté plochy, některé i s krásnými výhledy na naši Derflu. Je vhodné a žádoucí s sebou brát pejsky, děti i manželky, dodává Jaromír Dvořáček.

Stanoviště derflanských vinařů
č. 1. Ivo Blahuš
č. 2. Pavel Sedlář
č. 3. Alois Zatloukal
č. 4. Ondřej Balíček (nováček)
č. 5. Bečica & Juračka
č. 6. Hron & spol.
č. 7. Vinařství Medek

Od loňska nový vinař!

Ondřej Balíček vyrábí víno už přes 20 let, ovšem pouze sobě pro radost, takže je jen tak někde neochutnáte. Část hroznů má z vlastních vinohradů a část dokupuje z nejbližšího okolí, nepoužívá šlechtěné kvasinky a snaží se o dosažení vysokých cukernatostí ve vinohradě, a následně i zbytkových cukrů ve víně. Pro Ondru je harmonie přednější než zbytkový cukr, proto u většiny šarží nezastavuje kvašení. Většinu slámových vín má ve skleněných demižonech, červená vždy v sudech. Vína se snaží nechat zrát přirozenou cestou a nechává je i rok zrát na kvasnicích. Na Derflanských otevřených sklepích bude označen číslem 4.

Tagy článku

TOPlist