Ochutnejte voňavý krajíc chleba s cíbím v Muzeu Na Mlýně

Ochutnejte voňavý krajíc chleba s cíbím v Muzeu Na Mlýně
Foto: archiv NK Dolněmčanu
Dolní Němčí Kultura 14 / 06 / 2024

Základem je zatopit v peci. O to se starají kluci ze souboru Dolněmčan, kteří od pěti hodin ráno topí.

„Teplota pece je velmi důležitá. Počkáme, až jsou stěny rozpálené doběla, a pak postupujeme stejně jako dřívější generace,“ říká Michal Klein, který s bratrem Petrem a ostatními „souboráky“ nejprve upeče na zkoušku malý kousek chleba, „podplameňák", který provoní celé muzeum. „Do pece se vejde max. dvanáct chlebů, průměr je však osm bochníků. Důležité bylo rovněž sjednotit recepturu. I přesto, že existuje nespočet různých speciálních ingrediencí, rozhodli jsme se držet hesla "V jednoduchosti je krása". Mísení probíhá hromadně, nadělají se kilové bochánky a pak se čeká, až pěkně nakynou,“ doplňuje Michal Klein.

Výsledkem je výborný chléb s poctivou kůrkou, který můžete ochutnat s pravým poctivým sádlem a cíbím a škvarky na 15. ročníku Pečení chleba, který se uskuteční v sobotu 15. června od 14 v Muzeu Na Mlýně. Odpoledne zpříjemní ŽPS Podolské Frišky, ŽPS Kukulenka, CM Prespolňáci a CM Rubáš. Na čepu bude orosené pivko a limča.

Vstupné je dobrovolné, akce se koná za každého počasí

Tagy článku

TOPlist