Podrcat povidla může každý z vás...

Podrcat povidla může každý z vás...
Foto: obec Dolní Němčí  /  Tetičky v čele s Marií Ježkovou (vpravo) se zasloužily o obnovu vaření trnek Na muzeu.
Břestek, Dolní Němčí Kultura 28 / 08 / 2018

František Malík pokřtí knihu O břesteckých pokrývačích

Trnky dozrávají a v mnoha rodinách dochází k tradičním sporům, zda vypálit, zavařit, nebo nadělat povidla... Většinou vyhrává slivovice, proto se alespoň spolky snaží zachovat lidové tradice a pořádají vaření trnek způsobem, jakým je vařily tetičky na dědinách. Už několik let vaří v jeden víkend povidla ve Břestku i Dolním Němčí. Vy si tak můžete připomenout, jak se trnky vařívaly, a díky tomu se na drcání povidel kotulkou nezapomene.
V sobotu 1. září vás na břesteckém hřišti čeká od 15.00 báječné trnkové odpoledne s křtem knihy Františka Malíka O břesteckých pokrývačích.
V Dolním Němčí v Muzeu Na Mlýně vás také v sobotu čeká vaření povidel s Tetičkami a národopisným krúžkem Dolněmčan.
Od ranních hodin budou trnky vařit v Dolním Němčí, stejně tak pod měděným kotlem zatopí v areálu U Krtka vedle sportovní haly v Břestku. Tradiční zpracování ovoce v dolněmčanském Muzeu Na Mlýně doprovodí lidový jarmark a od 14.00 kulturní vystoupení domácích národopisných krúžků a hostů.
V Břestku návštěvníkům nabídnou drcání kotulkou, lízačku, trnkové speciality, košt slivovice a plno dětských her a soutěží na téma trnky a pokrývači. Pro gurmány budou k ochutnání tradiční speciality, jako je metyja, trnková máčka s uzeným nebo třeba jenom chleba s povidly. Pro fajnšmekry ještě dobrá slivovice!

autor: IVA PAŠKOVÁ
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace