Problém nedostatku trnek vyřešen

Problém nedostatku trnek vyřešen
Foto: pas
Břestek Kultura 26 / 08 / 2008

Líznout si povidel nebo zadrcat kotulkou může přijít každý

Doplnění kulturního programu a výčet akcí břesteckého spolku SUT se tento víkend rozšíří i o již tradiční vaření trnek. Samotné vaření je velmi zdlouhavé, a tak se začíná vařit již z rána, aby odpoledne návštěvníci mohli nahlédnout na tuto tradici našich předků a ochutnávat přímo z kotle již hotová čerstvá povidla. „Trnky se neveřejně vaří dopředu proto, aby se vše stíhalo. Používá se stará břestecká receptura, kdy se vaří v původním kotli s dubovou kotulkou. Vše se musí bez přestání drcat (míchat), aby se trnky nepřipálily,“ sděluje předseda spolku Květoslav Trávníček
V průběhu dne je přichystán doprovodný program. Na 15.00 je připraveno fotbalové utkání dívek a žen v podání místních Pinklenek s celkem Ajaxu Medlovice o trnkový pohár prezidenta SUTu. Od 16.00 propukne dětské soutěžení. Zajištěný je i oblíbený skákací hrad. Hlavní program s názvem „Na lízačce“ je letos věnován CM z Velehradu. Vystoupení neodmítly Drmolice z Polešovic a děcka z Buchlovic. A vše bude dochuceno následným volným zpíváním při cimbálovce a ochutnávkou trnkových specialit, jako je např. metyja nebo trnková máčka s uzeným.
„Kotel nám každý rok půjčuje náš rodák František Malík. A do střídání v míchání-drcání, aby se kotel nepřipálil, se může zapojit každý, kdo se přijde za námi podívat. Na tuto akci jsme připravili i speciální keramické hrníčky, do kterých si návštěvníci mohou po uvaření odnést vzorek povidel domů,“ doplňuje Květoslav Trávníček.
Zájemců od roku 1997, kdy byl první ročník, přibývá. A tak se nad celou akcí ukázal drobný mrak v podobě problému s nedostatkem a kvalitou trnek a letošní slabou úrodou. Jelikož se vaření připravuje s několikatýdenním předstihem, tento problém se podařilo organizaci vyřešit. Osloveni museli být i přespolní pěstitelé a vše je tak nachystáno, aby návštěvníci nepřišli o skvělý zážitek. Proto pokud vám vyjde čas, přijďte si v sobotu 30. srpna nejen zadrcat, ale také okoštovat pravá na kotli vařená povidla. Pokud to nestihnete ve Břestku, za týden se budou vařit trnky v Dolním Němčí.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace