První přehlídka Slovácko v tradici

První přehlídka Slovácko v tradici
Uherské Hradiště Kultura 11 / 11 / 2010

Křest publikace Chutě a vůně Slovácka

Projekt Tradiční výrobek Slovácka vznikl již v roce 2008. Jeho součástí je udílení stejnojmenné ochranné známky výrobkům, které mají na Slovácku tradici a jsou vyráběny podle původních technologií, nejlépe z místních zdrojů a způsobem šetrným k přírodě. Letošním vyvrcholením bude uspořádání I. přehlídky Slovácko v tradici, která se bude konat v pátek 12. a sobotu 13. listopadu v prostorách uherskohradišťské Reduty. Slavnostní zahájení se uskuteční v pátek 12. listopadu ve 14.00, otevřeno pro veřejnost bude od 14.30.
„Po oba dny bude probíhat jarmark výrobců Tradičního výrobku Slovácka, workshopy, na kterých si návštěvníci budou moci technologie a tradiční techniky vyzkoušet, navštívit mohou besedy na téma tradičních výrobců, jejich tvorby a výrobních technologií,“ říká Lenka Durďáková, vedoucí projektu Tradiční výrobek. Součástí bude i křest kuchařky Chutě a vůně slovácké kuchyně a ochutnávka některých typicky slováckých jídel. Atmosféru bude dokreslovat ochutnávka vín. V pátek za doprovodu CM Jaroslava Čecha a v sobotu pod taktovkou Slovácké ZUŠ.
„Program je lákavý a určitě uspokojí i ty nejnáročnější,“ tvrdí Durďáková. Přijďte proto oslavit tradice Slovácka v pozdně podzimním čase, Vánoce již klepou na dveře!

Program:
Pátek 12. listopadu od 14.30 do 19.00
- předávání certifikátu oceněným výrobcům (14.30)
- křest kuchařky Chutě a vůně slovácké kuchyně (15.30)
- tradiční jarmark
- workshopy
- besedy
- ochutnávky typických slováckých jídel
- ochutnávky slováckých vín
- hudební doprovod CM Jaroslava Čecha

Sobota 13. listopadu od 10.00 do 16.00
- tradiční jarmark
- workshopy
- besedy
- ochutnávky typických slováckých jídel
- ochutnávky slováckých vín
- hudební doprovod Slovácké ZUŠ

Křest publikace Chutě a vůně Slovácka
Šumajstr, šlíšky, ušmúraný regiment… Sbíhají se vám sliny? Ukuchtěte si je doma! Dobové pokrmy slovácké kuchyně najdete v nové kuchařce, kterou tento pátek pokřtí nový starosta Uherského Hradiště.
Voňavý projekt Regionu Slovácko a Městského informačního centra (MIC) v Uherském Hradišti se začal realizovat na jaře loňského roku. Záměrem je zachování a podpora tradiční slovácké kuchyně, říká Ivana Směšná, sběratelka receptů z MIC. Hlavním cílem projektu bylo vydání stejnojmenné publikace, jež bude svědectvím o bohatství kulturního dědictví této oblasti a přispěje tak k vnímání Slovácka jako regionu svébytných tradic.
Díky pomoci šikovných kuchařek a pamětníků, kteří zaslali řadu receptů nebo umožnili jejich sběr přímo v jednotlivých domácnostech, kuchařka skutečně spatřila světlo světa a nejenom slovácké domácnosti mají možnost se opět rozvonět tradičními pokrmy.
Kniha Chutě a vůně slovácké kuchyně obsahuje 123 receptů, jejich fotografie a texty o tradiční gastronomii na Slovácku. Hlavním partnerem projektu je Slovácké muzeum v Uherském Hradišti. Pracovnice etnografického oddělení Ludmila Tarcalová po celou dobu vzniku kuchařky dohlížela na kvalitu a autenticitu zaslaných receptur a rovněž zpracovala texty o lidové stravě na Slovácku, které si můžete v kuchařce přečíst.
V knize naleznete vybrané recepty ze všech koutů Slovácka, jež jsou zasazeny do jednotlivých etnografických částí. Naleznete zde jak recepty na žmolkovicu z moravských Kopanic, tak třeba na salátovou máčku a šlíšky s povidly ze Stříbrnic na Uherskohradišťsku či milocké beléše z Kyjova.
Slavnostní křest publikace se uskuteční v pátek 12. listopadu v 15.30 v Redutě v Uherském Hradišti v rámci I. přehlídky Slovácko v tradici. Kmotrem kuchařky Chutě a vůně slovácké kuchyně se stane nově zvolený starosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský. Některé speciality z kuchařky můžete od čtvrtka 11. listopadu až do konce týdne ochutnat v restauraci U hejtmana Šarovce.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace