Recepty ze Slovácké kuchařky začínají vonět!

Recepty ze Slovácké kuchařky začínají vonět!
Foto: archiv SŠPHZ
Slovácko Kultura 04 / 07 / 2014

Autorky si splnily přání, prodaly tisíc kusů kuchařky ještě dříve, než vyšla

Slovácká kuchařka se dočká druhého pokračování! Lence Durďákové a Renátě Polišenské z Regionu Slovácko v Uherském Hradišti se povedl husarský kousek. Splnily svůj slib a bez několika drobků prodaly ke dnešnímu dni tisícovku voucherů, a tím zajistily finance pro vznik atraktivní publikace.
Všem opozdilcům vzkazujeme, že pokud si vzpomenou i během prázdnin, neodmítneme je, shodla se děvčata s odkazem na stránky www.slovackakucharka.cz nebo doporučením k návštěvě hradišťského informačního centra.
Je to trošku móda vracet se k těmto dobovým receptům, přiznala Lenka. Vedle vzpomínek na chuť a vůni babiččiných a maminčiných dobrot v receptech vlastně nenajdete žádná umělá dochucovadla nebo konzervanty, dá se říci, že tato kuchařka je čistá.
Objevovat kuchyni našich babiček a zachovat ji pro další generace, ale i zdravě a sytě se najíst jako naši předkové. To je trend poslední doby. A do toho se autorky trefily už před čtyřmi lety. První díl Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku byl za půldruhého roku vyprodaný. A recepty se pomalu kupily v šuplících mladých autorek. Následná výzva a netradiční nápad jak si na pokračování edice vydělat slavily úspěch.
Denně prodáme kolik desítek voucherů v e-shopu i na pultech informačního centra, hlásí manažerka regionu Slovácko. K individuálním objednávkám lidí ze Slovácka se přidávají rodáci ze Slovácka rozesetí po Čechách a Slovensku a stále ve větší míře i zástupci obcí a měst. Stává se také oblíbeným dárkem turistů.
 
Peníze máme, tak hurá do kuchyně
Zítra se naplno rozběhnou letní práce na kuchařce. Marta Kondrová, vedoucí etnografického oddělení Slováckého muzea, rozhodne, kterých sto receptů pustí do výroby. Další Vlčnovjanka Marie Martínková, vedoucí odborného výcviku na Střední škole průmyslové, hotelové a zdravotnické v Uherském Hradišti, vybere studenty, kteří recept uvaří nebo pod vedením Věry Matuškové a Dagmar Matyášové upečou. Hotové pokrmy naaranžují taktéž studenti ze stejné školy a to už je chvíle pro fotografa Petra Salingera či Radka Frýsu. Ti se postarají o co nejvěrohodnější zachycení.
Předposledním krokem je tisk a vrcholem říjnový gastronomický festival v Uherském Hradišti. Hlavní hvězdou se stane právě celobarevná Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku s číslem 2.
A jaký pokrm bude zdobit titulní stranu nové Slovácké kuchařky? O tom může v tuto chvíli rozhodnout každý. Zatím je na špici nadívanina, u chlapů vede kachní stehno, u ženských vrany v dobové misce z Mařatic.
Každý druhý se zeptá, jestli máme i první díl, přiznala na závěr Lenka Durďáková a možnou reedici podmínila finančními prostředky. Počkáme, jestli zájem o kuchařky bude přetrvávat, a pak se rozhodneme.
 

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace