Rekordy nečekejte, zmrzlo, co mohlo!

Rekordy nečekejte, zmrzlo, co mohlo!
Foto: pas  /  Loňští vítězové - Josef Šipka ze Včelar s Pavlem Grebeníčkem z Kněžpole.
Včelary Kultura 07 / 01 / 2017

Pořadatelé jsou mrzutí, místo rekordu čekají spíše archivní vzorky

První víkend v roce, první košt slivovice. Tradičně se bude jednat o Včelarskou baňku. Šestnáctý ročník vypukne v sobotu 7. ledna od 20.00 v kulturním domě ve Včelarech. Ke koštování a tanci bude vyhrávat cimbálová muzika Včelaran, další občerstvení si každý přinese sám.
Den před koncem roku vyrazili pořadatelé na pravidelnou kontrolu loňského výherce. Jméno domorodce Josefa Šipky je zapsáno na plaketě pro vítěze na prvním a de facto posledním místě, protože tato tabule je plná! „Ještě nejsme definitivně rozhodnutí, jestli vytvoříme novou, nebo vítěze budeme psát na druhou stranu,“ poznamenal s úsměvem Fanek Janků, hlavní pořadatel koštu. „Uvidíme, na rozhodnutí máme ještě týden.“
Kontrolní delegace měla dva dny před koncem roku zkontrolovat u Šipků, jestli trofej pro vítěze - „prsatá včela“ - je na místě, které upravují pravidla, provést ochutnávku vítězného vzorku a projít i další zásoby slivovice, pod záminkou, jestli prý nějaký vzorek nechytá plíseň. „Nakonec jsme na kontrole nebyli, šampion na nás neměl čas,“ pronesl zklamaný prezident.
V podobném duchu se Fanek Janků vyjádřil k šestnáctému pokusu překonat rekord v počtu vzorků. „Co mohlo, vloni zmrzlo, přes stovku se rozhodně nedostaneme,“ komentoval probíhající sběr vzorků. Ty v půllitrových flaškách můžete až do páteční degustace nosit do včelarské hospody
U Kozelků, k Františkovi nebo Mikinovi Janků nebo tajemníkovi Oto Kročilovi.
„Nic nového nechystáme, jen dobrou slivovicu,“ skromně pronesl prezident koštu Včelarská baňka, který se ve Včelarech uskuteční již o tomto víkendu. K ochutnání budou pálenky z modrého ovoce, letních kvasů a tradičně pestrý výběr likérů.
Vítězství budou obhajovat již zmiňovaný Josef Šipka, ve Včelarech známý jako Doktor, který vloni opět zvítězil s patnáct let starou slivovicí, Víťa Holčapek, jehož hruškovice vyčnívala mezi ovocnými pálenkami, a Pavla Vašíčková. Ta ohromila degustátory svojí pálenkou z jeřabin a zvítězila v premiérové kategorii Včelarský experiment.

autor: Pavel PAŠKA

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace