Slovácký gastrofestival zachutná a zavoní po trnkách
Foto: iDobryDen.cz
V sobotu 24. září se Skanzen Rochus v Uherském Hradišti promění v místo s tradičním jarmarkem toho nejlepšího ze slovácké kuchyně. Na osmém ročníku Slováckého festivalu chutí a vůní tak můžete zavzpomínat na výborné pokrmy z dětství a na vůně, které se linuly domácností při nedělním pečení.
„Každému ročníku vévodí symbolicky nějaká surovina, motiv,“ říká Veronika Friedlová, marketingová ředitelka Regionu Slovácko, hlavního organizátora akce. „Po loňském medu a ořeších jím letos budou švestky nebo - jak se na Slovácku říká - trnky.“
Na menu tedy nebudou chybět tradiční báleše nebo patenty s povidly, ale ani povidla samotná. „Ovšem poctivá, bez dochucovadel a umělých konzervantů,“ poznamenala Friedlová, která se ptá: "A ochutnali jste už uzené maso s trnkovou máčkou a bramborovým knedlíkem?"
Tato nezaměnitelná kombinace sladkého se slaným se řadí mezi favority slovácké kuchyně. Pořadatelé nezapomenuli ani na trnky v podobě tekuté, tedy košt slivovice.
Letos přijalo pozvání na festival přes dvacet prodejců. Nově se představí například pivovar Chmelnice z Napajedel nebo trojice zkušených řezníků z Farmy Šimčíkovi z Jarošova, kteří se postarají o masové pokrmy jako guláš, čerstvé škvarky i klobásky.
Na festivale nepřijdou zkrátka ani vegetariáni či bezlepkáři, na ty bude čekat třeba dýňová kaše s houbami ze Salaše. Ze sladkých pokrmů pak nesmí chybět domácí kynuté buchty, švestkové knedlíky a mezi skutečně tradičními jídly například báleše, patenty, metyja nebo „ušmúraný regiment“. Na tyto pokrmy dnes natrefíte spíše vzácně, a tak pokud neznáte, určitě přijďte a ochutnejte!
Návštěvníky úderem 10. hodiny přivítá moderátor Martin Rezek. V kulturním programu od 11.00 vystoupí Dětský folklorní soubor Dolinečka ze Starého Města s pásmem Báleše s trnkama, kdy se hravým a úsměvným způsobem taktéž dotknou tématu tradiční kuchyně. Doprovodí je cimbálová muzika Dolinka pod ZUŠ Staré Město.
O další folklorní zábavu se pak postará ženský sbor Hradišťanky, složený z bývalých členek tanečního souboru Hradišťan a Old Stars Hradišťan.
Program doplní povídání o tradiční kuchyni s etnografkou skanzenu Rochus Martinou Čechmánkovou. V odpoledním bloku pak na festival zavítá Jaroslava Vykoupilová, moderátorka Českého rozhlasu. Představí nám druhý díl úspěšné knihy Babské rady a přečte z ní také několik úryvků.
Součástí doprovodného programu budou také hry a poznávací úkoly pro děti, jízda na poníkovi a oblíbené tematické soutěže, které jsou určeny také dospělým. Ceny pro úspěšné soutěžící, věnované samotnými prodejci, jsou převážně chutné a voňavé, ostatně jako celý festival.
„Slovácký festival chutí a vůní navštěvuji každoročně a nejinak tomu bude letos. Tradiční pokrmy našeho regionu mám opravdu rád. Určitě zvu všechny nejen na skvělé jídlo, lokální pivo a víno od místních vinařů, ale i na příjemnou, až rodinnou atmosféru, která vždy skanzenem zavládne. A to i přesto, že vloni festival navštívilo kolem dvou tisíc návštěvníků,“ zve na gastrofestival Stanislav Blaha, předseda správní rady Regionu Slovácko a starosta Uherského Hradiště.