Specialitou bude borzagovice z bylin
Foto: ket / Organizátor Filip Krystýnek předává cenu šampionu Josef Vávrovi.
Kdo bude šampionem Berchtoldova koštu pálenek?
Kvalitu chutí a vůní pálenek hodnotilo šestnáct degustátorů, kteří obodovali přes sto vzorků pátého ročníku Berchtoldova koštu pálenek, jenž se uskuteční v sobotu 24. února od 16.00 ve stejnojmenné restauraci.
Berchtoldův košt pálenek v útulném prostředí restaurantu uprostřed zámeckého městečka nabídne 112 vzorků, což je o sedm víc než loni. Návštěvníci ochutnají trnky, durancie, meruňky, hrušky a ostatní ovoce. Zvláštní kategorii tvoří likéry, kde najdete ořechovky, višňovky, zázvorovice. Letošní specialitou bude borzagovice z bylin, bez chabzovi - chebzi, tak jsem zvědavý, jak bude chutnat, těší se Filip Krystýnek, hlavní organizátor koštu. Čtyři komise degustátorů letos hodnotily desetibodovým systémem chuť a vůni. Šampioni budou vyhlášeni v každé odrůdě, stejně jako nejlepší vůně pálenek, prozradil Filip Krystýnek, který připraví pro návštěvníky zabijačkové speciality.
Vzorky jsou stále kvalitnější, i když letos na některých místech v regionu převažovala trnková bída, hodnotí degustaci organizátoři.