Štrúdl nebo lokše s mákem?

Štrúdl nebo lokše s mákem?
Foto: toprecepty.cz
Uherské Hradiště Kultura 05 / 04 / 2013

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti připravilo na první dubnovou sobotu další pokračování Tvoření v muzeu, tentokrát na téma Tažené štrúdly a mákem sypané lokše či nudle… Akce proběhne v hlavní budově ve Smetanových sadech od 9.00 do poledne.
Jablečný závin či štrúdl patří k absolutní klasice a umění vytahovat těsto hřbety rukou dnes už hned tak někdo neovládá. Tažený štrúdl se v mnoha domácnostech peče na Vánoce, avšak v zimním a předjarním období patřil ve 30. a 40. letech 20. století k vítané možnosti zužitkovat jablíčka ztrácející pevnost a šťavnatost.
Nudle, lokše, lukše či řezance připravovaly hospodyně do masových polévek, ale zejména v zimě a brzy na jaře se v postních dnech, obvykle ve středu a pátek, vařily také na sladko - sypané cukrem, mletým mákem, ale také strouhankou, ořechy nebo tuhým tvarohem a sýrem. Přijďte si připomenout nebo se naučit, jak se má správně zamísit a rozválet těsto na ručně krájené nudle.

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace