Třicet bochníků s Dolněmčanem

Třicet bochníků s Dolněmčanem
Dolní Němčí Kultura 05 / 06 / 2009

Už druhé veřejné pečení chleba v černé kuchyni čeká na všechny mlsné jazýčky v sobotu 13. června od 14.00 v Muzeu. „Chleba nás napadlo péct, když se vařily trnky,“ prozrazuje Martin Matuš, organizační vedoucí krúžku, který si s kamarády všiml černé kuchyně v Muzeu. Tak se jednoho dne domluvili a pustili se do pečení.

Čtyři roky pekli chleba jen tak pro radost v krúžku, neveřejně. Až loni to vyzkoušeli naostro. Ze začátku totiž formou pokus - omyl museli přijít na fígl, jak namíchat chlebový kvásek, který jim v pekárně nechtěli prodat. „Po voňavém chlebu ze třiceti kilo mouky se loni jen zaprášilo, proto jsme letos vydali zákaz nákupu celých bochníků - každý može dojít okoštovat pořádný krajíc se škvarkama nebo sádlem a cibulú,“ zvou všechny mlsouny z okolí souboroví pekaři z národopisného krúžku Dolněmčan, který si pečení chleba vzal pod patronát. Voňavé odpoledne v dolněmčanském Muzeu zpestří prezentace celoročního života v Dolněmčanu, možná si přijdou zazpívat i tetičky a strýci se sborů.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace