V Buchlovicích poprvé vyhlásí nejvoňavější pálenku

V Buchlovicích poprvé vyhlásí nejvoňavější pálenku
Foto: Filip Krystýnek
Buchlovice Kultura 06 / 02 / 2017

Poslední lednovou sobotu se v Restaurantu Berchtold v Buchlovicích sešlo šestnáct degustátorů, aby našli šampiony pro čtvrtý ročník Berchtoldova koštu pálenek. Ten se uskuteční v sobotu 11. února od 16.00 ve stejných prostorech. Ač výsledky nejsou doposud známy, loňská plichta šampionů dvou odvěkých rivalů z Boršic a Buchlovic se nezopakuje! Kdo bude mít navrch, to se dozvíte na koštu samotném!
Berchtoldův košt pálenek v útulném prostředí restaurantu uprostřed zámeckého městečka nabídne přes stovku pálenek. Přesněji 53 z trnek, osm z durancií, jedenáct z meruněk, deset z hrušek a šestnáct z ostatního ovoce. Zvláštní kategorii tvoří likéry, kde najdete čtyři ořechovky, višňovku nebo zázvorovici.
Čtyři komise degustátorů letos hodnotily desetibodových systémem chuť a vůni. Hledaly šampiony v každé odrůdě a letos poprvé vyhlásíme i nejlepší vůně pálenek, prozradil Filip Krystýnek, hlavní organizátor koštu, který připravil pro návštěvníky občerstvení, včetně zabijačkových specialit.
Před degustací zhodnotil páleničář a člen místních zahrádkářů Jan Stockmann loňskou sezonu. Napálili jsme necelých 6 000 litrů absolutního lihu, což je nejhorší sezona od otevření pálenice v roce 1973, posteskl si nad číslem páleničář, který dodal, že i tak to bylo nejvíce z 41 pálenic v regionu. Jen pro ilustraci dodal, že rok předtím to bylo kolem šestadvaceti tisíc litrů!
Kvalita slivovice byla lidově řečeno pod psa, a kvasy? Katastrofa. Většinou nezkvašené, nachladily se. Přiznám se, že mnohdy jsme chodili do práce ke kolonce se strachem, jestli vůbec něco vyteče.
Co nezmrzlo na stromě v květu, to zmrzlo v bečce. Přesto se našli pěstitelé, kteří vypálili dobrou pálenku. Většinou z hrušek a jablek, někteří i z trnek. Nevěříte? Přijďte v sobotu ochutnat do Buchlovic.

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace