Vaření trnek, drcačka i lízačka vás čeká na Břestku

Vaření trnek, drcačka i lízačka vás čeká na Břestku
Břestek Kultura 23 / 08 / 2009

Letos už podvanácté zavoní po břesteckém údolí trnky. Na tradiční vaření trnkových povidel, drcání kotulkou, lízačku, ochutnávání trnkových specialit, pohádku, dětské hry a soutěže i večerní zábavu se do areálu u hřiště můžete přijít podívat v sobotu 29. srpna od 15.00.

Nápad vařit na Břestku trnky se uhnízdil v hlavě kronikáře Františka Malíka, který chodil „na povídačky“ po pamětnících. Jejich vzpomínky pro další generace už dlouhá léta zapisuje na stránky břestecké kroniky. U Marie Kučíkové, která mezi vyprávěním jen tak prohodila: „Když se vařívaly trnky, v chalupách se dycky tancovalo, vznikl před dvanácti lety nápad vrátit se zpátky ke kořenům jedné z lidových tradic a uspořádat klasické vaření trnek.

S ostatními nadšenci tuto tradici vzkřísili. „Byla to tehdy šoumenská akce, lidé byli nadšení, trnky nám rvali z ruky, tak jsme se rozhodli, že budeme pokračovat,“vzpomíná František na první ročník. „Používá se stará břestecká receptura, kdy se vaří v původním kotli s dubovou kotulkou. Vše se musí bez přestání drcat (míchat), aby se trnky nepřipálily,“ sděluje předseda spolku Květoslav Trávníček.

Příprava akce, shánění trnek i jejich loupání dá hodně práce a zabere spoustu času, ale dělají ji rádi, protože dali dohromady partu, která staré tradice ctí. No a když se akce podaří, všichni jsou spokojení a zájem je nabudí do plánování dalších.

Drcat - míchat trnky - může na Břestku vyzkoušet kdokoli. Vyfasuje modrou zástěru a slamák, aby měla drcačka správnou atmosféru. Mimo lízačku, kterou také může ochutnat kdokoli, jsou pro návštěvníky napečeny svatební trnkové koláčky, od paní Boženy Tománkové metyja (pomačkané vařené brambory s mlékem, na kterých je vrstva trnek, ořechů, oskoruší, máku apod.) nebo místní specialita, trnková máčka s uzeným a knedlíky. Jakmile se tyto pochutiny začnou podávat, ze všech stran se vynoří mlsouni a gurmáni a začnou ty pravé trnkové hody. Někdy je těžké sesbírat trnky a hlavně chlapy přesvědčit, aby je investovali do povidel a ne do slivovice. Dospěláci si v areálu mohou prohlédnout výstavu pálenic, sušení trnek, okoštovat slivovici. Pro děti bude připraveno kromě soutěžního programu i divadlo s Duhovou pohádkou. Trnkový den pak zakončí folkrockový taneční večer s kapelou Jura & Jura. 

 

 

 

 

 

autor: IVA TYMROVÁ
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace