Vysoká hodnocení ukazují na kvalitu tradiční řemeslné výroby na Slovácku

Vysoká hodnocení ukazují na kvalitu tradiční řemeslné výroby na Slovácku
Uherské Hradiště Kultura 06 / 11 / 2014

Pět výrobců zaslalo do podzimního kola žádost o udělení ochranné známky Tradiční výrobek Slovácka a čtyři z nich ji s maximálním hodnocením získali!
Ochrannou známku uděluje Region Slovácko ve spolupráci s etnografy Slováckého muzea v Uherském Hradišti a Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici už od roku 2008, hodnotí především podíl ruční práce, vztah a původ řemesla či technologie na Slovácku, využití místních surovin a výjimečnou kvalitu provedení.
„Čtyři výrobci dosáhli v každé z hodnocených kategorií maximální počet bodů, to se nám za šest let společné práce ještě nestalo,“ říká Květoslav Tichavský, člen hodnotící komise a předseda správní rady Regionu Slovácko, starosta města Uherské Hradiště.
Mezi aktuálních 51 výrobců přibyli: Alexandr Slavík z Krumvíře (dřevěné formy), Petr Šik z Buchlovic (tradiční dřevěná struhadla), Zuzana Čevelová z Jarošova (povidla trnková, hrušková, jablečná), Marie Válková ze Strážovic (třísky), Jarmila Kraváčková z Babic (krojové vyšívání). Ochrannou známku na další výrobky rozšířila Keramická dílna Kampanela z Buchlovic (keramika našich babiček) a Pekárna U Jahodů s.r.o. (táč s ovocem, koláč s tvarohem a mákem, kynutí čerti, mazanec, vánočka).
Certifikáty s platností na dva roky budou novým výrobcům slavnostně předány na V. přehlídce Slovácko v tradici, která se uskuteční v sobotu 15. listopadu 2014 v Redutě v Uherském Hradišti od 9.00 do 17.00. Během celého dne se budou prezentovat všichni výrobci, kteří mohou ochrannou známku Tradiční výrobek Slovácka užívat (k dnešnímu dni je jich celkem 56), ochutnat bude možné opět některé ze slováckých specialit. To vše za bohatého kulturního programu pod záštitou Východního Slovácka.

TOPlist