Z otevřených dveří Slováckého muzea se bude linout vůně

Z otevřených dveří Slováckého muzea se bude linout vůně
Uherské Hradiště Kultura 03 / 10 / 2013

Zlínský kraj si první říjnovou sobotu připomene výročí svého vzniku. Stranou oslav tohoto výročí nezůstává ani Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, které se v sobotu 5. října připojí k pestré škále akcí v celém Zlínském kraji. V tradiční návštěvní době (9.00-12.00, 12.30-17.00) přivítá své návštěvníky na Dni otevřených dveří v hlavní budově ve Smetanových sadech, v Galerii Slováckého muzea v Otakarově ulici a v Památníku Velké Moravy ve Starém Městě.
Současně nabídne, v hlavní budově ve Smetanových sadech v čase od 9.00 do 14.00, možnost zapojit se aktivně do programu Tvoříme v muzeu, který představí další tradiční pokrmy našeho regionu - pěry, tašky a šlíšky, včetně jejich ochutnávky. Oblíbené pokrmy připravované z bramborového těsta nechyběly na stole našich babiček.
V podzimním období, kdy byly čerstvě navařené trnky, povidla a sklizený mák, to byly mimo jiné také pěry, neboli taštičky z bramborového těsta, plněné povidly, i šlíšky, šulánky, vlastně válečky ze stejného těsta podávané s mákem nebo jako příloha k masu a trnkové omáčce, vysvětluje zkušená kuchařka a autorka dobové kuchařky Marie Lekešové z Hluku, která v sobotu nebude ve Slováckém muzeu chybět.
Zájemci si mohou vyzkoušet přípravu jídel i ochutnat hotové pokrmy. Připraven pro ně bude malý receptář sestavený odbornými pracovnicemi etnografického oddělení, dodává Kateřina Kamrlová ze Slováckého muzea.

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace