Zabijačková specialita nejsou jen jitrnice a jelita

Zabijačková specialita nejsou jen jitrnice a jelita
Uherské Hradiště Kultura 31 / 01 / 2014

Příznivci vaření mohou již po třiadvacáté navštívit v sobotu 1. února hlavní budovu Slováckého muzea v Uherském Hradišti, kde od 9.00 do 12.00 proběhne v rámci cyklu Tvoříme v muzeu ochutnávka zabijačkových specialit. „Nebude se jednat o tradiční zabijačku, ale spíše o návod, jakým způsobem můžeme ze surovin nakoupených v řeznictví i doma připravit zabijačkové pokrmy,“ upozornila Eliška Kohelová, PR pracovnice Slováckého muzea.
V mnoha domácnostech se o zabijačce jako první dávala vařit omáčka z vnitřností či mozečku, mnohdy zasmažená s čerstvě vyškvařenými oškvarky. Pokud se škvarky brzy po zabijačce nerozdaly nebo nesnědly, zužitkovaly se jako součást pečiva - škvarkových krajanců nebo pagáčků, či se umlely a natíraly na chléb.
Návštěvníci si s sebou odnesou nejen příjemný zážitek z chuti jídel, ale i receptář, kde najdou zabijačkovou, játrovou nebo mozečkovou omáčku, a chybět zde nebudou ani recepty na škvarkové placky, pomazánku, pagáče nebo koláče.

Tagy článku

TOPlist