Změna na postu šlapačky

Změna na postu šlapačky
Břestek Kultura 01 / 10 / 2008

Štafetový kolík nejdůležitější osoby po dvou letech převezme Katka Stýskalová

Kdo ještě nenáhledl do díže plné zelí, kterou udusává bosá noha, nebo si chce znovu připomenout, co všechno se dá zažít při šlapání zelí, může tak učinit tento víkend. Spolek pro udržení tradic z Břestku si připravil na sobotu 27. září v 17.00 další ze svých plánovaných aktivit, aby se každému pokusil přiblížit atmosféru při tomto podzimním obřadu. Naši předci si tímto způsobem nejen krátili čas, ale tuto činnost prováděli k vytvoření kysaného zelí, které bylo nejvýznamnějším zdrojem vitaminu C na dlouhá zimní období.
Letošních sto padesát kilo zelí věnoval již známý podporovatel a sponzor Hamé Babice. Aby vše bylo podle tradičních zvyklostí přivezené celé hlávky zelí se nejprve budou muset očistit. Do těchto prací jsou zapojeny převážně děti, které pomáhají. Za odměnu a pro radost se mohou nechat zvážit na starobylé decimální váze, kdy dostanou na památku vážní lístek. Po očištění následuje strouhání a po důležitém aktu, který může učinit jen prezident spolku, a to umytí nohou šlapačky, se může přejít k samotnému šlapání. „Letošní rok nastává změna na postu šlapačky. Evu Knížovou vystřídá po dvou letech Katka Stýskalová z Břestku. A stejně jako loni použijeme osvědčený recept podle Jany Stýskalové,“ sděluje prezident klubu, Květoslav Trávníček. Po pořádném prošlapání zelí poputuje do připravených kameninových hrnců, kde bude minimálně tři měsíce zrát.
Při tom všem veselí a jistě spoustě legrace se objeví i tradiční, spíše recesistické šústání turkyně, což je oddělování zrnek kukuřice od kukuřičného klásku. V této ukázce si členky spolku připravily za doprovodu CM Velehrad nejednu písničku.
Aby se děti nenudily, je pro ně připravena řada soutěží se sladkou odměnou. Dále se v průběhu podvečera uskuteční vystoupení děcek z mateřské školy z Břestku a Buchlovic. Na závěr bude probíhat i degustace připravených výrobků od sponzorské firmy a jsou připravené i typické pokrmy, jako je pečená kačena, zelí, knedlík nebo strapačky se zelím. CM Velehrad pro vás bude hrát až do předpokládaného konce ve 23.00.
Protože je prospěšné mít na zimu přichystanou nejen čerstvě vypálenou slivovici, ale taky dobře ukvašené „zelé“, přijďte se podívat, zeptat se a poučit, jak si takové šlapané zelí sami doma můžete přichystat. To, že vás nejspíš vaši sousedé nepochválí za libou vůni, která ke kvašení patří, je možné, ale nebudete si muset pak kupovat různé vitaminové produkty z lékaren.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace