Hamé začala sezóna zpracování zeleniny. Začíná se koprem a hráškem

Hamé začala sezóna zpracování zeleniny. Začíná se koprem a hráškem
Slovácko Podnikání 19 / 06 / 2015

Teplé počasí v posledních týdnech napomohlo tomu, že už nyní v polovině června běží sklizeň zeleniny. Společnost Hamé jako největší český výrobce konzervované zeleniny začala zpracovatelskou sezonu ve svém závodě PIKA v Bzenci na Hodonínsku prvními letními plodinami - koprem a hráškem. Více než dvě stovky zaměstnanců závodu se v následujících týdnech prakticky nezastaví a pojedou naplno v třísměnném provozu.
Veškerý hrášek a kopr Hamé odebírá od lokálních českých pěstitelů zejména z  Moravy, například z Kunovic a okolí. „Kopr a zelený hrášek musíme zpracovat zcela čerstvé do několika málo hodin od sklizně. Stejně jak vloni, i letos panuje v našem regionu teplé počasí, proto naše velkokapacitní linky jedou naplno už v polovině června. Kopr, který se v Česku pěstuje jen na několika málo polích, jsme zpracovali během pár dní, hrášek pak zpracujeme v průběhu následujících čtyř až šesti týdnů. Musíme si udělat zásoby na celý další rok, nyní nám tak v naší výrobě začíná nejintenzivnější období v roce,“ vysvětluje Jan Vašinka, ředitel závodu Hamé v Bzenci.  

Postup výroby
Proces zpracování hrášku je jasně daný. Hrášek se vždy nejprve otestuje, zda má tu správnou zralost. Čerstvý hrášek pak pracovníci Hamé důkladně očist a sterilují tak, aby si dlouhodobě uchoval svou chuť a zákazníci ho mohli použít například v zimě do vánočních salátů.
Právě závod v Bzenci zpracovává veškerou sterilovanou zeleninu společnosti Hamé, ročně jím tak projde zhruba 30 000 tun zeleniny. V Bzenci se sterilovaná zelenina vyrábí již od 40. let minulého století.
„Námi zpracovaný kopr ve sladkokyselém nálevu mohou lidé využít do omáček či polévek. Kopr využíváme i do našich hotových jídel. Většinu hrášku na trhu prodáváme pod značkou Znojmia. Využíváme jej i do dalších produktů Hamé, jako jsou zeleninové směsi Moravanka nebo Hradišťanka,“ doplňuje Marcela Mitáčková, ředitelka pro marketing a vývoj společnosti Hamé.  

Sterilování zeleniny
Při sterilování se zelenina konzervuje působením tepla. Zelenina je zahřátá na určitou teplotu a tím dojde k odstranění nežádoucích mikroorganismů, hlavně kvasinek a bakterií. Po zahřátí nesmí do obsahu vniknout žádný vzduch nebo voda, protože by byl okamžitě infikován. Proto se sterilovaná zelenina ukládá do vzduchotěsných obalů a dokáže pak zůstat chutná po dobu několika let, aniž by podlehla zkáze. 

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace