Jarošov se vrací na pivní mapu, po 19 letech

Jarošov se vrací  na pivní mapu, po 19 letech
Foto: Jan Pášma  /  Jako první ochutnali jarošovské pivo měšští radní, o víkendu se dočká i veřejnost.
Uherské Hradiště Podnikání 24 / 06 / 2016

„Tři sta let stál, stát bude dál. Ten, kdo zná Jarošov, zná pivovar.“ Jeden z nesmrtelných hitů skupiny Argema platí dodnes, pivovar stojí dál, jen pivo už se v Uherském Hradišti nevaří. Ale všeho dočasu. Město na levém břehu řeky Moravy začíná psát novou kapitolu historie pivovarnictví, nové Jarošovské pivo bude v sobotu 25. června téct proudem na Masarykově náměstí.
„Uvařili jsme dva ležáky ve vypůjčeném Znojemském pivovaru podle originálních receptur pod dohledem emeritního sládka Josefa Braunera. Jeho díla představíme na sobotních Hradišťských pivácích. Věřím, že lidem pivo zachutná. Jednoduchým hlasováním pak určí, jaký ležák budeme v Jarošově vařit,“ potvrdil Miroslav Harašta, ředitel Jarošovského pivovaru.
Ale vraťme se v čase, třeba do roku 2013.
Jarošovský pivovar, založený v roce 1688, už 16 let chátrá. Jeho stav je žalostný, pyšní se propadlými stropy, děravou střechou, popraskanými zdmi a vymlácenými okny i dveřmi. Když jej koncem roku koupí podnikatel Radislav Vymyslický, naděje, že oživí výrobu piva, zhasne rychlostí blesku. Značka Vymyslický je totiž odjakživa synonymem výtahů. „Pivovar je v dezolátním stavu a naprosto vybílený. Ze zlodějů už opravdu strach nemáme, co bylo možné sebrat, je dávno pryč,“ komentoval stav objektu Vymyslický, jehož firma vyhlášený pivovar koupila za 15 milionů korun od nadnárodní společnosti Heineken. O vaření piva nikdy neuvažoval. Do areálu přestěhoval firmu na výrobu výtahů.
Jarošovský pivovar nakonec povstal z popela jako bájný Fénix až o dva roky později, jen o 600 metrů dál od rockovou kapelou opěvovaného areálu směrem do centra Uherského Hradiště. Vaření piva se rozjede na plné obrátky v budově bývalé dřevovýroby na adrese Pivovarská 303. Tradice tak ožije po dlouhých 19 letech.
„Uherské Hradiště je jedním z mála okresních měst, které nemá pivovar. V Jarošově si jej přitom vzhledem k tradici zaslouží jako málokde, byl jedním z našich vytipovaných lokalit,“ vysvětlil investici do obnovy pivovarnictví v Jarošově Harašta.
Jarošov a pivo k sobě odnepaměti patří, ve městě má bohatou historii. Akciová společnost Jarošovský pivovar ji oživí malým lokálním pivovarem s roční kapacitou 20 hektolitrů. „Uvaříme kvalitní český ležák, svrchně kvašené speciály, ale také lahvové a filtrované pivo,“ prozradil Miroslav Harašta, ředitel společnosti se základním jměním 6 milionů korun. Zároveň šéfuje i skupině investorů, jež se zabývá obnovováním pivovarů v historických místech. Jako první oživili pivovar ve Znojmě, číslo dvě je právě Jarošov. „Záměr plně podporujeme. Vždyť Jarošov bez pivovaru není stoprocentní, pivo k němu neodmyslitelně patří,“ reagoval na zprávu Stanislav Blaha, starosta Uherského Hradiště.
Světlo světa koncem roku spatřilo nové logo Jarošovského pivovaru. Jeho autorem je zlínská společnost, která vsadila na folklorní motivy Slovácka ve spojení se symboly piva - ječmenem a chmelem.
„Strategií pivovaru je vrátit výrobu piva do míst, kam historicky patří. Půjde o pivo spjaté s regionem, z místních surovin a vyrobené s fortelem místních lidí. A hlavně kvůli vodě je důležité, že původní pivovar je coby kamenem dohodil, voda totiž dělá devadesát procent piva,“ prozradil Harašta. Pivovar počítá se stálým sortimentem čtyři piv, ale i s dalšími speciály, včetně Rochusu nebo Ursusu, které se v Jarošově rovněž vyráběly. „Škoda, že tradice neožije přímo v bývalém pivovaru, ale i tak je to potěšitelná zpráva. Jarošov a pivo k sobě odjakživa patří. Mělo specifickou chuť, tak jsem zvědavý, s čím přijde nový pivovar,“ svěřil se Oldřich Šipka z Jarošova. Společnost počítá s výrobou tradiční technologií, která umožní vaření klasického, spodně kvašeného ležáku, i speciálních druhů piv. Stáčet se budou do sudů a následně i do lahví.
Proměna bývalé dřevovýroby v pivovar přijde až na 35 milionů korun, aktuálně se pozvolna rozjíždějí demoliční a stavební práce. V Uherském Hradišti vyroste podobný malý pivovar, jako jsou třeba Dalešice nebo Chotěboř, jeho chloubou bude čtyřicetihektolitrová dvounádobová varna přes dvě podlaží. „Chceme vyrábět kvalitní pivo pro Slovácko a blízké okolí, které nabídneme do restaurací a pro příležitostnou konzumaci. V supermarketech jej pijáci, kteří po sobě dají i patnáct piv, nenajdou,“ zdůraznil ředitel.
Do jaké výroby se v Jarošově pustí, záleží na milovnících pěnivého moku. V sobotu při Hradišťských pivácích na Masarykově náměstí ochutnají první várku dvou ležáků, na jejichž vaření dohlížel emeritní sládek Josef Brauner. Kdo se chopí role výkonného sládka, zůstává zatím stále tajemstvím.
Jarošovský pivovar slavnostně zahájí výrobu 30. září, práci v něm najde minimálně deset lidí. „Chceme, aby pivo z Jarošova bylo nedílnou součástí celého slováckého regionu, pivo pro klíčové události ve městě i okolí. A samozřejmě rozjedeme i vlastní propagační akce, které podpoříme výrobou sezónních speciálů,“ prozradil Harašta.

Historie pivovaru
Historie vaření piva v Jarošově sahá do roku 1688, kdy měšťané z Uherského Hradiště založili pivovar. Jenže po snížení zisků na začátku 19. století skončil v pronájmu a v roce 1869 jej odkoupil Salomon Braun z Uherského Ostrohu. Pivovar se totiž stal pro město přítěží. Jeho součástí byla i sladovna, palírna kořalky, šenkovna, výrobna kvasnic, ale i byty pro sládka a bednáře. Za Braunů se pivovar dočkal modernizace a v roce 1900 dokonce místní pivo získalo zlatou medaili na Světové výstavě v Paříži.
V čase první světové války nastal útlum ve výrobě, ale po ní se pivovar zařadil mezi šest největších na Moravě. V roce 1939 Braunovi museli republiku opustit, narychlo pivovar prodali, ale smlouva byla označena za neplatnou a pivovar byl zkonfiskován jako židovský majetek. Po krátkém výpadku na konci II. světové války byl provoz znovu zahájen 16. května 1945. Pivovar prosperoval, ale vysoká výroba se postupně negativně projevila na kvalitě piva. Po sametové revoluci se Jarošov prosazoval na trhu stále hůře a v červenci 1997 byl na prodej. I když zájemců bylo hodně, z obchodu vždy sešlo. A tak se 31. prosince téhož roku uzavřel nadobro.
Aktuálně je bývalý areál ve vlastnictví podnikatele Radislava Vymyslického, majitele přes silnici sídlící společnosti, která vyrábí výtahy. Pivovar koupil v listopadu 2013 od koncernu Heineken s cílem přestěhovat do něj právě výrobu výtahů.

banner
autor: PETR ČECH

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace