Jarošovský ležák zabodoval v soutěži Regionální potravina

Jarošovský ležák zabodoval v soutěži Regionální potravina
Foto: Ilustrační foto
Uherské Hradiště Podnikání 16 / 06 / 2019

Na akademické půdě Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně se včera rozhodovalo, které výrobky zvítězí v soutěži Regionální potravina 2019. Hodnotitelská komise zde navrhla letošní reprezentanty této prestižní značky. Celkem se o ni ucházelo 138 produktů od 39 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.
V kategorii alkoholické a nealkoholické nápoje zvítětil dvanáctistupňový Jarošovský ležák. Jarošovský pivovar se tak může pyšnit značnou Regionální potravina Zlínského kraje 2019.
Soutěž Regionální potravina letos slaví desáté výročí. Za dobu své existence získala značka věhlas a oceněné výrobky popularitu. Dnešní zákazník se totiž zaměřuje především na kvalitu a čerstvost a tyto parametry výrobky s puncem Regionální potravina rozhodně splňují.
Soutěž si za dobu své existence vybudovala renomé a popularita oceněných výrobků stoupá. Přívlastek regionální se v případě těchto potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, často se jedná o krajové speciality, které ctí tradici výroby, nebo jsou naopak inovativní. Značka je určena pro malé a střední producenty zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců.
Ve Zlínském kraji hodnotitelská komise 13. června vybírala vítěze. O značku je zde každoročně velký zájem, nejinak tomu bylo i letos. Celkem bylo přihlášeno 138 výrobků od 39 výrobců. Nejvíce kandidátů měla kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje. Komisi tvořili zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Zlínského kraje 2019 těmto výrobkům:

1.    Masné výrobky tepelně opracované - Tlačenka speciá, lMilan Žabčík
2.    Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy - nevyhlášeno
3.    Sýry včetně tvarohu - BIO Sýr s bílou plísní JAVORNÍK - CZ s.r.o.
4.    Mléčné výrobky ostatní - Kefírové mléko meruňkové, Mlékárna Valašské Meziříčí, spol. s r.o.
5.    Pekařské výrobky včetně těstovin - Pšeničný chléb se špaldou, Radek Císař
6.    Cukrářské výrobky včetně cukrovinek    - Staročeský medovník, MEDOKS, s.r.o.
7.    Alkoholické a nealkoholické nápoje -JAROŠOVSKÝ LEŽÁK 12%, Jarošovský pivovar a.s.
8.    Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě - TALAŠOVO KYSANÉ ZELÍ, Jiří Talaš
9.    Ostatní - Včelí med z období květu lípy, Ing. Karel Kolínek

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace