Jménem dělá čest svému řemeslu

Jménem dělá čest svému řemeslu
Foto: Jakub Ketman
Těmice Podnikání 25 / 07 / 2015

Uprostřed Těmic, v těsném sousedství obecního úřadu, naproti místní kaple se nachází řeznictví manželů Klobáskových. Svou živnost si zde založili už před devíti lety a vystřídali tady tak Dům služeb. V místě, kam zákazníci dříve chodili do čistírny nebo ke kadeřnici, si dnes mohou nakoupit různé druhy masa a uzenin.
Kariéra Dalibora Klobásky začala, když se rozhodl vyučit se řezníkem v Hodoníně. Jak sám s nadsázkou říká, jeho příjmení ani jinou profesi neumožňuje. Už jako malý chlapec se na vesnici účastnil tradičních zabijaček, kde pochytil základní techniky zpracování masa. Když pak zjistil, že mu jde i práce s nožem, bylo směřování jeho kariéry jasné.
Po vyučení začal v oboru pracovat. V hodonínském Masokombinátu se seznámil se svou současnou manželkou Marií. Aby profesně nezakrněl, rozhodl se odjet nabrat zkušenosti do sousedního Rakouska. Po návratu usoudil, že nejlepší bude věnovat se tomuto řemeslu jako živnostník. „Z Rakouska jsem měl vydělané nějaké peníze, nechtělo se nám dojíždět za prací 40 nebo 50 kilometrů a v Těmicích žádné řeznictví nebylo, tak jsme se rozhodli vybudovat si tady podnik,“ vzpomíná Dalibor Klobáska. Začátky pro něj a jeho manželku však nebyly lehké. „Lidé v Těmicích nás ze začátku povzbuzovali a slibovali, že budou chodit nakupovat. Docela brzo ale jejich zájem začal upadat a dnes obyvatelé Těmic tvoří asi jen třetinu všech zákazníků,“ vysvětluje dál majitel řeznictví. Udělat si dobré jméno v okolí nějakou dobu trvalo a oba manžele to stálo hodně sil. V současnosti už prochází dveřmi těmického řeznictví stovky zákazníků týdně.
Ryze rodinný podnik se stal věhlasným a obchod Dalibora Klobásky vyhledávají zákazníci jak z Hodonínska, tak z Uherskohradišťska. „Jezdí sem lidé hodně pro tlačenku, jitrnice, klobásy nebo cigára. A nejsou to jen lidé z okolí, ale často se stává, že pro určité výrobky k nám jezdí z celé republiky,“ říká zakladatel podniku. Sám jako řezník preferuje a zpracovává hlavně české maso. Díky několikaletému pobytu v zahraničí má dostatečný rozhled a ví, co z českého trhu stojí za to. V jeho obchodě dokonce ani nenajdete žádné mražené produkty. Těm se Dalibor Klobáska vyhýbá, jak jen může.
Ovšem být řezníkem neznamená jenom stát za pultem a prodávat maso nebo uzeniny. Vždy od podzimu do jara objíždí akce, na kterých zálibu ke svému řemeslu získal. Účastní se a vede zabijačky v okolí. „Bývaly doby, kdy jsem  v období mezi zářím a květnem zabíjel každý víkend pět, někdy i šest prasat. Teď už toho tolik není. Jsem rád, když je to tak jedna zabijačka týdně.“ Lidí chovajících prasata ubývá, a tím i poptávka po službách řezníků při zabijačkách. O to více se ale Dalibor Klobáska věnuje svému obchodu. Hlavní výhody vlastního podniku vidí v tom, že je svým vlastním pánem. V domě, kde manželé Klobáskovi živnost provozují, mají zařízeno i bydlení, a tak to mají do práce doslova pár kroků.
V tomto domě také vychovali své dva syny. Zálibu v řemeslu získal od svého otce mladší Lukáš. Stal se řezníkem a v současnosti sbírá zkušenosti v jednom z brněnských podniků. Stejně jako otce Dalibora ho práce s nožem hodně baví. Právě díky němu je naděje, že řeznictví zůstane čistě rodinným podnikem. „Určitě bych byl rád, kdyby to tady syn jednou přebral,“ neskrývá své očekávání otec Dalibor.  
Přesto, že obchod zabírá hodně času a energie, zůstal Daliboru Klobáskovi zajímavý koníček. Už od svých čtrnácti let boxuje. A v jeho životě hraje box opravdu velkou roli. Jako dorostenec se stal mistrem republiky a dnes vede mladé kluky k tomu, aby dosáhli minimálně podobného úspěchu. „Pro zřízení boxerského oddílu jsme se tady v Těmicích rozhodli proto, aby měla mládež kde vybíjet svou energii. Jsem rád, že se to tady uchytilo a že se můžeme dokonce pochlubit sportovci, kteří v republice boxují na nejvyšší úrovni,“ říká Dalibor Klobáska, který je i členem Výkonného výboru České boxerské asociace.
Při rozhovoru působí sedmačtyřicetiletý řezník velmi skromně. Stěna s trofejemi z nejrůznějších soutěží v jeho obývacím pokoji však o šikovnosti jejich majitele hovoří sama. Zeď zdobí ocenění za nejlepší klobásy České republiky nebo poháry ze soutěží ve vykošťování. Seznam jeho úspěchů je opravdu hodně dlouhý a on sám není s to ho dát celý dohromady. S Daliborem Klobáskou se loučím chvatně. Řeznictví před chvíli otevřelo a podnik už se začíná slušně plnit lidmi.

autor: Jakub Ketman
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace