Jsme vinné místo v srdci Slovácka a žijeme vínem, říká Pavel Vaďura

Jsme vinné místo v srdci Slovácka a žijeme vínem, říká Pavel Vaďura
Foto: archiv   /  Pavel Vaďura
Uherské Hradiště Podnikání 29 / 05 / 2024

Přestože by se to ještě před pár měsíci mohlo zdát pouze jako zbožné přání, jezuitské klášterní sklepy v samém srdci Uherského Hradiště už opět voní vínem. Zásluhu na tom má všem dobře známý Pavel Vaďura, který stojí nejen za Klášterním vinným barem, ale do Uherského Hradiště přinesl také nejmodernější technologie spojené s vinnými automaty. „Nemyslím si, že je to něco, co krade atmosféru. Naopak, pokud se u automatů potkají dvě nebo tři skupinky lidí, nezřídka se stává, že po pár vzorcích spolu všichni debatují a degustují. Je to takové komunitní, bych řekl. A pokud někomu tohle nevyhovuje, je zde dostatek zákoutí k vychutnání si vín nerušeně,“ říká Pavel Vaďura v rozhovoru pro slovácký týdeník DOBRÝ DEN S KURÝREM.

Klášterní vinárna v samém srdci Uherského Hradiště byla dlouho dobu uzavřena. Již na konci minulého ruku jste si tento prostor pronajal a přetvořil na Klášterní vinný bar. Proč jste se vydal právě touto cestou?

Dlouhodobě mám ke gastronomii velmi blízko. Přes 10 let jsem v centru Uherského Hradiště provozoval koktejlový bar. S přibývajícím věkem jsem se začal odklánět spíš k vínu a přes provozování vinárny U Lisu jsem si vzal do pronájmu historické sklepní prostory Klášterního sklepa. Jak jsem říkal, gastronomie a víno jsou moje srdcové záležitosti, a proto dávalo toto spojení smysl. 

Co je podle vás největší předností Klášterního vinného baru? Je to jeho poloha, atmosféra či variabilita jeho využití pro hosty všech kategorií?

Klášterní sklepy jsou úžasným místem, jaké nemá v Uherském Hradišti a možná ani jiných městech obdoby. Rozsáhlé historické sklepení s několika salonky různých velikostí se přímo nabízí k uspořádání menších i větších oslav, akcí nebo večírků. 

K mnoha historickým objektům v Uherském Hradišti se vážou nejrůznější legendy a příběhy. Dopátral jste se nějaké zajímavosti, která se týká právě Klášterního vinného baru?

Ke klášternímu sklepu se váže pověst o mecenášce jezuitského kláštera Kateřině Zoubkové ze Zdětína. Jezuité prý úplně nesplnili slib, který jí dali, když jim před svojí brzkou smrtí odkázala celý majetek právě pro účely vybudování jezuitského špitálu, koleje nebo školy. Prý se její duch stále ve sklepení objevuje a občas dělá drobné naschvály. Zatím je naše soužití s duchem mladé slečny v mezích vzájemné úcty. 

Do vínku vašeho podniku jste vložil slogan „Žiju vínem“. Proč zrovna takový slogan?

Myšlenkou provozování těchto prostor nebylo pouze otevření vinárny a sklepa. Pořád ještě pracuji s myšlenkou, aby se z těchto prostor stalo vinařské místo, které nabízíme také vinařům, vinařským spolkům a dalším lidem se zájmem o víno. Umíme jim poskytnout plné zázemí a vybavení pro uspořádání vlastní vinařské akce, jako jsou představení nových vín, setkání se zákazníky apod. K tomu nabízíme vína k ochutnávkám, dodáváme vína na svatby, chystáme vinný festival, jsme zkrátka vinné místo v srdci Slovácka a žijeme vínem. 

Největší novinkou, kterou přineslo otevření Klášterního vinného baru, jsou vinné automaty. Proč jste se rozhodl právě pro tuto technologii? Není to naopak něco, co „krade“ atmosféru spojenou s degustací vína?

Rozhodli jsme se do vinného baru umístit špičkovou technologii určenou pro degustace vín. Díky ní mohou hosté vinného baru kdykoliv ochutnat 70 vín od 13 vinařství ze Slovácké vinařské podoblasti. Jedná se o koncept, kterých je v České republice v takovém rozsahu míň než deset. Nemyslím si, že je to něco, co krade atmosféru. Naopak, pokud se u automatů potkají dvě nebo tři skupinky lidí, nezřídka se stává, že po pár vzorcích spolu všichni debatují a degustují. Je to takové komunitní, bych řekl. A pokud někomu tohle nevyhovuje, je zde dostatek zákoutí k vychutnání si vín nerušeně. 

Jak vaši zákazníci přijali fakt, že se ve vašem podniku degustuje víno z těchto automatů?

Musím uznat, že u většiny návštěvníků převládá nadšení z jednoduchosti a šíře nabídky vín. 

Je to jediný způsob, jak si může zákazník u vás pochutnat na vínu? A mohu si víno, které mi zachutná, také koupit s sebou domů?

Není to jediný způsob. Naší výhodou je, že host přijde, může ochutnat jeden nebo třeba pět malých vzorků vína a říct, tohle víno mně chutná nejvíc a toho si objednám láhev. Tím nekupuje úplně „zajíce v pytli". No a pokud chce, může si víno odnést také s sebou za cenu stejnou, jako by ho koupil přímo ve vinařství. A pokud je host z větší dálky, může si víno také objednat na našem e-shopu a my ho pošleme k němu domů. 

Ve vaší nabídce je více jak 70 vín. Jak jste vybíral vinaře a konkrétní vína, která jsou v nabídce Klášterního vinného baru?

Rozhodli jsme se, že zde budeme mít pouze vína ze Slovácké podoblasti, která je největší podoblastí Moravy. Vybrali jsme vinaře, které jsme v automatech chtěli mít, dohodli se s nimi a oni vybrali ta TOP vína, kterými se chtějí u nás prezentovat. 

Budete nabídku vín v průběhu času nějak obměňovat?

Původní myšlenka byla, že vína se budou obměňovat jednou za rok, ale provoz už ukazuje, že vína se budou muset měnit častěji, aby se "neokoukala". Určitě se nebudou měnit všechna najednou, ale asi po 20 vínech jednou za cca 4 měsíce. Momentálně chystáme výměnu některých červených vín, která se hodila víc pro zimní období. Další novinkou, která se právě ve vinném baru rozjíždí, je bublinkový bar, který bude nabízet všechna perlivá vína, která naši vinaři mají v nabídce. Každý víkendy vybereme tři z nich a ta se budou rozlévat i po skleničce. 

Je váš bar jen o víně, nebo také nějakých gurmánských specialitách?

K vínu zatím nabízíme drobné občerstvení ve formě trhaného masa, sýrů nebo škvarkovky, které si sami chystáme. Do konce května bude v nabídce několik druhů tataráků a také sýrové fondue. Na objednávku předem dokážeme připravit v podstatě cokoliv dle požadavků. 

Jaké možnosti skýtá Klášterní vinný bar pro zákazníky, kteří by chtěli u vás uspořádat nějakou firemní nebo soukromou akci?

Možností je v klášterním sklepě celá řada. Díky tomu, že prostory jsou obrovské, máme k dispozici dva salónky pro 30, resp. 20 osob a sklep až pro 70 lidí, umíme připravit akci s plným občerstvením, hudbou a dalšími službami. 

Při otevírání jste zákazníky pozval na svatomartinskou husu. Chcete v takových akcích také pokračovat?

Husí hody se budou určitě opakovat. Od podzimu bude každý měsíc víkendová prezentace jednoho vinařství, se kterým spolupracujeme, za účasti přímo vinaře nebo enologa. Další gastronomické akce jsou ve fázi dolaďování. Řešíme také, že by ve sklepě pravidelně hrávala živá hudba.

Na začátek června chystáte také akci v parku před Klášterním vinným barem. Na co se mohou milovníci vína těšit?

Aby naše žití s vínem mělo další rozměr, chystáme na sobotu 8. června 2024 ve spolupráci s Moja vinotéka vinný festival, který se jmenuje Hradiště žije vínem. Bude probíhat v jezuitském parku před klášterní vinárnou, vlakovým nádražím a obchodní akademií. Čtenáře bych rád pozval na ochutnávku vín slováckých vinařů, jídla z našeho regionu, živou hudbu a další zážitky spojené s vínem a příjemným prožitím sobotního odpoledne.

autor: Karel Výborný

Tagy článku

TOPlist