Když ne burčák, tak jedině Ovocňák

Když ne burčák, tak jedině Ovocňák
Slovácko Podnikání 30 / 08 / 2013

Již tento víkend ovládnou Uherské Hradiště populární Slovácké slavnosti vína a otevřených památek. Kromě krojů a lidových tradic se celé historické město i jeho přilehlé části zahalí také do libé vůně moravského vína a burčáku. Ale zkrátka nepřijdou ani děti a jejich rodiče. Na Masarykově náměstí, ale také během Putování Vinohradskou ulicí si budou moci pochutnat na kvalitních přírodních moštech Ovocňák z moravsko-slovenského pomezí.
„Myšlenka produkovat čistý ovocný mošt vznikla v roce 2011 jako reakce na stále stoupající podíl „nepravých“ potravin v obchodech a na znehodnocování jména výrobců kvalitních surovin a produktů v zemědělské prvovýrobě. Zároveň se snahou nabídnout kvalitní potravinu zdravě uvažujícím lidem,“ řekl Tomáš Kořínek z rudické společnosti Toko Agri, která Ovocňák vyrábí.
„Pro výrobu používáme výhradně výběrové ovoce buď produkované v bio sadech anebo takové, při jehož pěstování se využívají ekologicky přijatelné metody s důrazem na ochranu životního prostředí a lidského zdraví. Zde jsou dodržovány přísné podmínky pro použití chemických látek a hnojiv,“ dodal s tím, že suroviny pro tvorbu moštů pochází převážně od sadařů z Moravy, případně od dalších českých a slovenských pěstitelů. „Celoroční dodávku moštů jsme schopni zajistit díky skladování jablek ve skladech ULO (ultra low oxygen, pozn. red.) bez přístupu vzduchu. Měkké ovoce, které nestihneme zpracovat, zamrazíme a postupně zpracováváme až do další sezóny. Hlavním cílem je nabídnout kvalitní produkt z českých zemí českému spotřebiteli,“ vysvětluje Kořínek.
Šíře nabídky Ovocňáku je vedle kvality vstupní suroviny postavena na široké škále lisovaného ovoce a zeleniny. K dnešnímu dni nabízíme 16 druhů ovocných moštů a stále pracujeme na přizpůsobování nabízeného produktu potřebám spotřebitele,“ uvedl Tomáš Kořínek.
Balení, ve kterém se Ovocňák prodává, se odborně nazývá bag-in-box. Jeho hlavní předností je schopnost uchovat mošt v nezměněné kvalitě po velmi dlouhou dobu. Jak je to možné? „Mošt je po vylisování ošetřen pasterací při 78 °C a okamžitě plněn do potravinářského pytle, který je vakuově uzavřen výpustným ventilem. Vak je následně vložen do kartonové krabice, která zabraňuje přístupu světla. Takto vyrobený, ošetřený a uložený mošt je možné skladovat minimálně 9 měsíců, aniž by se změnila jeho chuť, obsah vitamínů a čerstvost,“ vysvětluje Tomáš Kořínek.
Obal zamezuje oxidaci, která je hlavní příčinou znehodnocování potravin. „Po otevření čepujete mošt ventilem, který zamezuje přístupu vzduchu do pytle. Pytel se kolem tekutiny totiž smrskává až do úplného vyčerpání svého obsahu. Díky tomu vám vydrží po otevření čerstvý až 4 týdny,“ dodal Kořínek. Nově je Ovocňák prodáván také v malém balení o objemu 0,2 l a do každého balení je integrováno rovnou brčko pro pohodlné pití.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace