Le Nautic není jen pro gurmány

Le Nautic není jen pro gurmány
Foto: sal  /  Ivo Valenta
Uherské Hradiště Podnikání 06 / 01 / 2011

„Chtěl jsem do Hradiště přenést kousek atmosféry středomořského pobřeží“, říká zakladatel holdingu Synot Ivo Valenta

Zrod nové pasáže Menton a restaurace Le Nautic sledoval téměř denně. Těšilo ho, když se zvenčí nevýrazná budova v samém srdci Uherského Hradiště postupně měnila na místo, ze kterého na každého návštěvníka dýchne kousek romantiky Azurového pobřeží, kde Ivo Valenta, zakladatel holdingu Synot, tráví jako rezident Monackého knížectví spoustu času.

Proč jste se rozhodl vybudovat středomořskou restauraci v centru Uherského Hradiště?
Je to právě dobré jídlo, které si na dovolené u moře každý rád dá a po návratu domů na něj vzpomíná.  Mým druhým domovem je navíc středomořské pobřeží, kde je podobných objektů, restaurací a pasáží hodně, tak jsem trochu této atmosféry chtěl přenést také do Uherského Hradiště.
Vy sám středomořskou kuchyni vyhledáváte?
Určitě ano. Když jsem na jihu, tak nejím prakticky nic jiného než italskou nebo francouzskou kuchyni. Především jsem ale zastáncem ryb, těstovin, zeleniny, salátů a jak se říká mořských příšer. A právě nabídka tohoto sortimentu u nás zvláště v menších městech citelně schází.
Hledal jste inspiraci v zahraničí?
Inspiraci jsem čerpal ze skutečných restaurací, domů i fasád, které se nacházejí jak v městečku Menton, což je jen kousek od Monaca (a proto také název pasáže Menton, pozn. red.), tak v městě Mougins, které mi svým náměstíčkem hodně připomíná to naše, uherskohradišťské.
Komu bude nová restaurace určena?
Rozhodně nechci, aby se restaurace Le Nautic stala místem jen pro vyvolené. Byl bych rád, kdyby si tu našel každý něco pro sebe. Tomu bude přizpůsoben jídelní lístek, interiéry i posezení. Na své si tak přijdou jak skuteční gurmáni, kteří chtějí například čerstvé ústřice nebo humry, které si mohou najít v akváriu, ukázat na ně prstem a nechat si je vylovit a připravit, až po klienty, kteří si přijdou třeba jen na špagety s nejrůznějšími přísadami.
Budete do nové restaurace chodit i vy sám?
Určitě, rád bych sem chodil každý den, kdy budu v České republice. Pokud mi to samozřejmě dovolí čas. Má oblíbená jídla budou součástí jídelního lístku, takže se těším například na mořského vlka pečeného ve slané krustě se smaženými plátky brambor a teplou zeleninou, stejně jako na Spaghetti alle Vongole nebo na hromadu mořských plodů po studenu na ledě, na tácku, kde si všechny dobroty mohu rozlupovat. Sladkou tečkou pro mne je tiramisu.
Na jaký program se klienti mohou těšit?
Pro návštěvníky restaurace chystáme především gastronomické zážitky. V nejbližší době to budou například tři večery s oblíbeným kuchařem Emanuelem Ridim. Angažovali jsme ale například také italské odborníky, kteří nám tu budou v některých dnech vařit a naučí naše kuchaře pracovat tak, aby připravené jídlo mělo ten správný šmak. Pohodlí v restauraci dotvoří živá hudba. Zkrátka chceme přicházet stále s něčím novým tak, abychom se odlišili od ostatních.
V čem vidíte největší lákadlo nové restaurace?
Největší důraz kladu na to, aby byly všechny suroviny čerstvé. Ryby i mořské plody necháme dovážet dvakrát týdně. Dohodli jsme se pro jistotu hned se třemi dodavateli a po čase vyhodnotíme, která spolupráce je ta nejvhodnější a ryby nejčerstvější. Pravá italská kuchyně je totiž jednou z nejlepších a nejvyhledávanějších a já chci, aby taková byla i naše nová restaurace.

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace