McDonald´s v Brodě? Nesmysl, vzniknout má Kozlovna

McDonald´s v Brodě? Nesmysl, vzniknout má Kozlovna
Foto: ilustr. web
Uherský Brod Podnikání 04 / 08 / 2016

Radnice vyhodila nájemníka Restaurace KD, ale nového nemá. Do 4. srpna vyhlásila záměr na nájem restaurace, kavárny a terasy

Prokletí. Do jediného slova je možné vtěsnat dosavadní bilanci nájemců brodské Restaurace KD. Kdo se domnívá, že sídlit přímo v prostorách kulturního domu je vzhledem k většímu počtu návštěvníků terno, je na omylu. Prostory jsou tak náročné na energie, že tady dosud nikdo nezačal vykazovat zisk ve výši, která by mu zajistila prosperitu. Poslední nájemník nakupil dluhy za 90 tisíc korun a radnice, která restauraci vlastní, mu dala výpověď. Kdo Martina Jurčíka, který je mimochodem už čtvrtým končícím nájemníkem za posledních deset let, nahradí? Jedno je jisté, tuzemská síť restaurací Potrefená husa to nebude. A některý z nadnárodních řetězců, o kterých koluje ve městě spousta spekulací, už vůbec ne. Potrefená husa přehlíží Brod stejně jako McDonald´s nebo KFC z jednoduchého důvodu. Zájmem řetězců je podnikat pouze v městech nad 50 tisíc obyvatel, a to v regionu splňuje pouze krajská metropole Zlín.
Kdo tedy obsadí velké prostory brodské Restaurace KD? Podle informací DOBRÉHO DNE má největší šanci projekt Kozlovna Pivovaru Velké Popovice. Brzy to ale nebude, údajně až na jaře 2017. „V nejbližší době neplánujeme otevírat v Uherském Brodě konceptovou restauraci Kozlovna,“ podotkla Jitka Němečková, mluvčí Pilsner Sabmiller, který Velké Popovice vlastní.
Vedení Brodu jméno nejvážnějších zájemce zatím tají, zatím ale vše směřuje k projektu Kozlovna. „Jednali jsme s ekonomicky silnou společností, která má celostátní záběr na gastronomii. Zájemce, jehož jméno po vzájemné dohodě nezveřejníme, by rád provozoval všechny prostory, tedy restauraci i kavárnu,“ říká Patrik Kunčar, starosta Uherského Brodu. „Kromě toho projevili zatím neformální zájem dva podnikatelé, oba by chtěli provozovat kavárnu.“
Město před měsícem vyhlásilo záměr na nájem všech prostorů k provozování hostinské činnosti na dobu pěti let s možností opce. Jednou z podmínek pro uchazeče je předložení ekonomické rozvahy s předpokládanými příjmy a výdaji. Místostarosta David Surý předpokládá, že ve třicetidenní lhůtě se přihlásí „utajená společnost“. „Pokud jednání dotáhneme ke zdárnému konci, dohoda bude nejlepším řešením, které obyvatele příjemně překvapí,“ říká Surý. „Společnost má v plánu větší stavební úpravy, které změní současný design. V plánu je také výměna vzduchotechniky. Otevřeno by mohlo být na jaře 2017.“

„Děkujeme za vaši přízeň, máme zavřeno“
Dosavadní nájemník Martin Jurčík sice dostal výpověď k poslednímu srpnu, město ale požádal o dřívější odchod. Od 1. července visi za prosklenými dveřmi cedulka s oznámením o uzavření provozu s dodatkem „Děkujeme za vaši přízeň“.
Co se bude dít v nadcházejících dnech? „Na krátkou dobu pronajmeme horní patro s barem, boxy a místností se stoly kulturnímu domu. Bude tak zajištěno občerstvení pro návštěvníky kulturních akcí,“ sdělil místostarosta David Surý.
Otázkou je, co by nastalo v případě, že se nový nájemník nenajde. Radnice by se nejspíš vrátila k plánu rozdělit prostory na samostatné provozy restaurace a baru. „Nechci předjímat. Uvidíme,“ poznamenal starosta Patrik Kunčar.
Mimochodem, je vůbec možné udržet na maloměstě prosperující restauraci? Poslední z nájemníků Martin Jurčík se domnívá, že ano, a nevylučuje její založení. „Je to možné, ale hlavně záleží na počtu těchto zařízení. Konkrétně v Uherském Brodě je restaurací hodně, a stále přibývají. Hostů je ovšem bohužel čím dál méně, což je ostatně také vidět hlavně ve všední dny večer, kdy jsou restaurace téměř prázdné,“ sdělil už dřív. „Důvod, proč tomu tak je, netuším. Snad nedostatek financí, snad nezájem o to vyrazit někam do společnosti, nevím. Každopádně prosperující restaurace by měla být vždy plná spokojených zákazníků, což je v dnešní společnosti čím dál větší problém. A založit novou? I přes předchozí nezdary by to za pokus určitě stálo, také vzhledem k tomu, že na to mám veškeré vybavení a jednu velmi cennou zkušenost. Nicméně na zodpovězení téhle otázky je ještě příliš brzy.“

autor: JAROSLAV CHUDARA
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace