Novela vinařského zákona? Víno se šidit nepřestane!

Novela vinařského zákona? Víno se šidit nepřestane!
Foto: ilustrační foto
Slovácko Podnikání 24 / 03 / 2016

Zatímco Svaz vinařů České republiky a představitelé Jihomoravského kraje, kde se nachází přes 90 procent vinic v republice, jsou vládní novelou vinařského zákona nadšeni, obchodníci žádný důvod k radosti nemají. Především v malých vinotékách a vinařstvích se nahlas hovoří o tom, že vládní návrh nevymýtí nešvar v podobě šizení vína. Navíc novela má být jako šitá na míru prodejcům lahvového vína a obzvlášť pak výrobcům sektu. „Pod tento názor se mohu podepsat,“ říká Radek Kunc, který v Uherském Hradišti provozuje vinotéku Víno pod věží. I když se podobně jako Kunc vyjadřují také další oslovení provozovatelé, hradišťský podnikatel nakonec zůstal jediný, kdo souhlasil se zveřejněním svého názoru.
„Novela, která by měla začít platit už v červenci nebo srpnu, povede k výraznému omezení prodeje sudového, tedy stáčeného vína. Výsledkem pak nebude nic jiného než jeho zdražení. Mimochodem, tažení proti sudovému vínu se projevuje už nyní. Lidé kupují více toho lahvového, které za poslední roky podražilo u největších hráčů na trhu o 25-30 procent. Jistě, novela přibrzdí podvody v oblasti rozlévaného vína, jenomže tady je třeba vědět, že se šidí také víno v lahvích. A to novela neřeší,“ tvrdí Kunc, podle kterého úprava zákona jednoznačně zvýhodní především výrobce sektů. „Už v současné podobě zákona platí, že u jakéhokoliv dovozového vína, pokud se z něj v republice vyrobí šumivé, se nemusí přiznávat jeho původ. Novela tak půjde výrobcům sektů, kterých samozřejmě přibývá, ještě více na ruku,“ je přesvědčen Kunc. A proč by se podle něj měl zájem spotřebitelů soustředit více na prodej lahvového vína? „Vinotéky budou muset používat k rozlévání speciální jednorázové nádoby, což se prodraží. Vinaři pak budou muset mít zařízení, které tyto nádoby naplní. Cena stáčeného vína se tak srovná s cenou vína v lahvi, nebo se jí přiblíží. Jeho nákupem pak získá zákazník pocit, že má v ruce lepší kvalitu. To je ale pouze klam. I výrobci lahvového vína šidí vodou nebo řepným cukrem,“ vysvětluje Radek Kunc. „Potíže nastanou také se skladováním vína v jednorázových nádobách. Třeba v mé vinotéce se do lednice nevejdou…“
Naopak podle prezidenta Svazu vinařů České republiky Tibora Nyitraye a jihomoravského hejtmana Michala Haška přináší novela jen samá pozitiva. Společně tvrdí, že úprava zákona spolehlivě ochrání jak spotřebitele, tak i poctivé vinaře a vůbec všechny obchodníky s vínem.
„Významné je, že za kvalitu vína, zejména sudového, bude odpovědný jeho příjemce, nebo výrobce, což je nový přístup. Zavádí se rovněž kategorie rozlévaného vína - z obalu ne většího než 5 litrů - a čepovaného, tedy z obalu do 20 litrů, a opatření k registraci vína sudového i baleného. Doufám, že opatření pomohou k rovným podmínkám pro producenty i importéry,“ věří Tibor Nyitray.
Zákon nově upravuje také pravidla v boji proti černému trhu s vínem. „V další komunikaci s vládou se zaměříme na zavedení skutkové podstaty trestného činu padělání vína, nebo i potravin obecně tak, aby mohla policie a celníci jít po podstatě věci. Odborné odhady hovoří ročně až o 100 milionech litrů černého vína v České republice, daňové úniky pak představují zhruba 4 až 5 miliard korun. Budeme proto jednat o registrační dovozní licenci na dovoz vína ze států EU i třetích zemí,“ uvedl Michal Hašek.
Novela také přináší možnost výsadby nových vinohradů, každoročně půjde o jedno procento stávající plochy, tedy až 180 hektarů ročně. I tento „dodatek“ je podle vinařů sporný. „V tuzemsku se dnes ani v budoucnu nevypěstuje ani zdaleka tolik vína, které by dokázalo uspokojit poptávku na trhu. Dovážet se tedy bude stále, přičemž ceny dováženého vína neklesnou. To je další důvod, proč bude dál docházet k míchání domácích vín se zahraničními,“ shrnul názory vinařů Radek Kunc.

CO SE CHYSTÁ
Průvodce novelou Zákona o vinohradnictví a vinařství, výklad pojmů

1. Výrobce
Postavení „výrobce vína” bude nově mít nejenom vinař, ale taky subjekt, který si nechá víno u vinaře vyrobit za účelem jeho prodeje. Tímto ustanovením se, kromě jiných dopadů, vytváří prostor pro prodejce vína, aby se de jure stali výrobcem a mohli tak prodávat víno formou prodeje sudového vína.

2. Snadno čitelný údaj
U informací, kde se ukládá povinnost „snadné čitelnosti“, bude definována velikost písma, jakou mají být tyto informace uvedeny. Například v místě prodeje vína formou rozlévaného, čepovaného, nebo sudového bude muset být písmo takové velikosti, aby si jej zákazník mohl lehce přečíst, třeba i pokud bude stát před pultem a tyto informace budou viset na zdi za prodávajícím.

3. Nebalené víno
Nebaleným vínem je každé víno uváděné do oběhu, které není zabaleno v obalu pro spotřebitele, a to až doby, než se začne prodávat spotřebiteli. To se však může spotřebiteli nabízet pouze formou „sudového vína“. To znamená, že se takové víno bude zpravidla prodávat ve velkém, mezi subjekty pro další prodej, vývoz, zpracování, balení (plnění do obalu pro spotřebitele) apod. Nebalené víno se v duchu zákona musí
pro účely jeho příštího prodeje spotřebitelům zabalit (nalahvovat, naplnit) do obalu pro spotřebitele a prodávat jako balené (spolu s obalem, např. lahev, PET láhev, Bag in Box, Petainer apod.), nebo prodávat formou rozlévaného či čepovaného vína.

4. Sudové víno
Sudové víno je víno, které není zabaleno v obalu pro spotřebitele, stejně jako „Nebalené víno“, ale je určeno pro prodej (a prodáváno) přímo spotřebiteli. Tedy maloobchodně. Jedná se o jednu z forem prodeje vína spotřebitelům. Nikoli o zvláštní druh vína! Formou sudového vína se může spotřebiteli víno prodat k přímé konzumaci v místě prodeje, nebo také na jeho přání zabalit (například do PET láhve). Formou sudového vína se může tedy víno prodávat např. z KEG sudů, tanků, velkých nádob apod.
Tyto obaly však musí vždy splňovat požadavky na uchování kvality vína. Důležité je, že prodávat víno formou sudového vína může pouze „Výrobce vína“, tedy v případě vína vyrobeného na území ČR, nebo „Příjemce vína“ v případě vína ze zahraničí.
„Výrobcem“ a „Příjemcem“ se však může stát i vinotéka, restaurace apod., pokud si víno nechá vyrobit, nebo si víno ze zahraničí přiveze, nebo si víno nechá přivézt.
S tím souvisí povinnost vést příslušnou evidenci a dokumentaci, podávat příslušná hlášení atd. V opačném případě je možné prodávat to stejné víno jako víno balené, nebo formou čepovaného a rozlévaného vína. Vytváří se tím jednoznačná odpovědnost za kvalitu a „čistotu” toho, kdo víno formou sudového vína prodává zákazníkovi. Pro příště nebude prostor pro výmluvy prodejců, že pančované, nebo vadné víno bylo dodáno z místa plnění, a výmluvy vinařů, či plničů, že víno upravil prodejce.

5. Čepované víno
Čepované víno je forma prodeje vína z jednorázového spotřebitelského obalu (obal určený pro jeho prodej spolu s vínem). Takto může být víno prodáváno spotřebiteli k přímé konzumaci v místě prodeje, nebo může být na přání spotřebitele zabaleno do menšího odnosného obalu (láhev, PETka apod.)

6. Rozlévané víno
Rozlévané víno je forma prodeje vína z obalu pro spotřebitele, který nemá větší objem než 5 litrů. Takto se víno prodává pouze pro přímou konzumaci v místě prodeje (restaurace, vinárna, vinotéka apod.). Pro takovou formu prodeje je nutno vlastnit živnostenské oprávnění na „hostinskou činnost“.

7. Obal pro spotřebitele
Jednorázový obal, který se prodává spotřebiteli spolu s vínem. Může mít objem až do 20 litrů.

8. Příjemce (vína ze zahraničí)
Je jím subjekt (dle předpisů EU označený jako provozovatel potravinářského podniku), který jako první přijme víno ze zahraničí. Buď si víno nechá přivézt, nebo je sám dovozcem, a tedy i příjemcem. Pouze tento subjekt, tedy „Příjemce“, může víno prodávat formou sudového vína. Samozřejmě víno může prodat jako nebalené jinému, ale ten jej může pouze zpracovat, nabalit (nalahvovat, naplnit do BiB, PETek apod.), nebo dále jako nebalené víno prodat apod.

Zdroj: Svaz vinařů ČR

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace