Paštiky - tradiční pochoutka českých dovolenkářů

Paštiky - tradiční pochoutka českých dovolenkářů
Uherské Hradiště Podnikání 12 / 08 / 2013

Málokterý výlet se v Česku obejde bez paštik. Ty jsou v tuzemsku již tradičně spojeny s letním cestováním, prázdninami a dovolenými.  Právě při těchto příležitostech nejvíce vynikají výhody těchto trvanlivých produktů - tedy skladnost a odolnost i ve vlhkém či teplejším počasí. Taková paštika vás na výletě v přírodě s přehledem zasytí a dodá vám dostatek energie na cestu.
Nejde ale jen o dobu letních měsíců. Paštiky jako takové - a historie této delikatesy sahá až do starověku - již tradičně představují neodmyslitelnou součást české národní kuchyně a mnoho Čechů si bez nich nedokáže představit svou svačinu nebo večeři.  Ze sociologických průzkumů také jednoznačně vyplývá, že zákazníci preferují výrobky od známých renomovaných výrobců, jejichž produkty už mají dlouhá léta vyzkoušené a prověřené.
Za vlajkovou loď mezi paštikami, královnu všech paštik, je všeobecně uznávána Májka od tradičního českého výrobce Hamé. Tato paštika s originální recepturou se pro svou oblibu stala synonymem slova paštika.
Bezpečný způsob přípravy paštik
Jednou z největších předností trvanlivých paštik je jejich schopnost uchovat své kvalitativní vlastnosti (zejména chuť) i po dobu několika let. Za trvanlivost paštik, ale například i masových konzerv, vděčíme sterilačnímu zákroku. Toto tepelné ošetření odstraní veškeré formy mikroorganizmů. Jeho podstatou je působení dostatečně vysoké teploty po dostatečně dlouhou dobu. Při splnění těchto podmínek nepodléhá potravina mikrobiologické zkáze a zůstává tak zcela bezpečná po velmi dlouhou dobu.
Snoubení paštik a vín
Léto je ale také obdobím odpočinku a právě paštiky se výborně hodí k různým druhům vína, s nimiž se dokonale snoubí jejich chuť a vůně. Tak například aromatické odrůdy vín jako jsou Tramín červený, Sauvignon, či Muškát Moravský,  velmi dobře pasují  k paštikám se zvěřinou. U paštik s vyšším obsahem tuků se výborně využijí výraznější třísloviny červených vín, jako jsou Frankovka, Svatovavřinecké, či Zweigeltrebe, stejně jako se tyto paštiky jednoznačně doplňují s bohatými kyselinami bílých vín z odrůd Ryzlink rýnský, Aurelius, Sylvánské zelené, nebo Chardonnay. Vína polosuchá  nebo polosladká  se zase hodí zejména k paštikám z husích, kachních nebo drůbežích jater. U nich  sladkost vína vyrovnává a mírně potlačuje typickou hořkost jater.
Pikantní paštiky s chili, pálivou paprikou nebo kari se doporučují kombinovat s tělnatějšími typy bílých nebo růžových vín, které mají vyšší zbytkový cukr. Chuť těchto paštik  skvěle doplňují také  červená vína s poddajnými taniny a středně plným až plným tělem z odrůd Rulandské modré, Modrý Portugal nebo André. Podobné snoubení je možné využít i u paštik s pepřem, novým kořením či jiným výraznějším kořením.    
Nezbývá, než závěrem popřát všem výletníkům a dovolenkářům příjemné prožití volna a ať je doprovází chuť paštik.

Recept na paštikovou pomazánku
• 150 g paštiky Májky • 30 g másla • 1 lžička hořčice • 2 - 3 sterilované sladkokyselé okurky • 1 menší cibule • 1 žervé • 1 paprika • 1 rajče • sůl • pepř
Paštiku Májka vyklepneme do misky a vařečkou utřeme se změklým máslem a trochou hořčice. Oloupneme menší cibuli, může to být i šalotka, která má jemnější chuť. Pak rozkrájíme na drobné kostičky také sterilované sladkokyselé okurky a oboje přidáme k paštice. Do misky vyklopíme žervé a směs dobře promícháme. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Pomazánku mažeme na plátky čerstvého pečiva, může být bílé i celozrnné. Jednotlivé porce ještě dozdobíme plátky okurky, na kolečka nakrájenou cibulkou a rajčetem, případně i čerstvou červenou nebo bílou paprikou.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace