Podnikatel roku: Miroslav Mahdalík a jeho VOMA

Podnikatel roku: Miroslav Mahdalík a jeho VOMA
Foto: fab  /  Podnikatel roku Zlínksého kraje za uplynulý rok Miroslav Mahdalík (vlevo) společně se starostou Uh. Brodu Ladislavem Kryštofem.
Uherský Brod Podnikání 21 / 07 / 2010

Držitelem titulu Podnikatel roku Zlínského kraje za uplynulý rok je Miroslav Mahdalík, majitel společnosti VOMA. Na dotazy novinářů, podnikatelů i starostů odpovídal neformálně v salónku luhačovického hotelu Miramare.
?Jaké byly začátky vašeho podnikání, proč zrovna masný průmysl?
Začínali jsme před osmnácti lety, v roce 1992. Chtěl jsem navázat na rodinnou tradici, kdy můj otec provozoval v Bystřici pod Lopeníkem řeznictví a uzenářství jako živnost. Bylo to v letech 1929 až 1948. A já jsem chtěl být u toho dlouho.
Uh. Brod byl loni vyhlášen nejlepším městem pro podnikání. Letos se však propadl o nějakých sedm příček. Opravdu se v Uh. Brodě letos hůře podniká než loni?
Kdyby se tam špatně podnikalo, tak bychom rozhodně nemohli získat tolik ocenění, kolik máme. Já jsem sice rozený Hradišťák a nemůžu na Hradiště nic říct, ale podnikám v Brodě a jsem tam nadmíru spokojený.
Zasáhla vás nějak krize? Popřípadě změnilo horké počasí nějak jídelníček lidí?
Co se krize týče, v současnosti vyrábíme stejně jako před dvěma lety, takže v tomto si držíme stálou linii. A jak to vypadá, horko nemá na lidské chutě velký vliv. I teď v létě prodáme pět tun slaniny. Na dračku jdou i škvarky nebo tlačenka. Měsíčně vyprodukujeme sto tun výrobků, po kterých se jen zapráší. Dokonce jsme museli zrušit vývoz do některých obchodů, například do olomouckého Terna. Prostě nemáme už kapacity.
Neplánujete tedy nějaké rozšíření provozu nebo třeba i sortimentu?
Novinku v sortimentu představíme před Vánoci. „Vyrýpal“ to Polreich. Pořád to jeho: Inovujte, inovujte! Provozovny nám stačí. Kamarád mi říká: Buď rád za to, co máš, a já jen dodávám, že mně stačí, když kape…
Na čem z vašeho sortimentu si osobně nejraději pochutnáte?
Tak to se přiznám, že třeba takhle v neděli ráno si udělám topinky se slaninou, k tomu nějaká rajčátka a to mám moc rád.
Neplánujete expanzi do Luhačovic? Vždyť musím každou chvíli do Brodu. Nebo třeba vývoj nové Lopenické slaniny light?
S vývojem to půjde stěží, protože s chemií neexperimentujeme a vyrábíme z tradičních slováckých surovin. Takže z masa. Léty se také prověřila výborná kombinace našich výrobků se slivovicí.
Čeho si nejvíce z dosavadní podnikatelské kariéry ceníte a co pro vás tato prestižní trofej znamená?
Skvěle jsem se cítil, když mi Lopenickou slaninu pochválil v Paříži ministr hospodářství Francie. Mně, řezníkovi z Brodu! A když je na veletrzích u našich stánků tlačenice a všechno se sní, je to taky velmi příjemné. Tato cena je takové vyvrcholení našeho snažení a patří také hlavně našim zaměstnancům.

autor: LUKÁŠ FABIÁN
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace