RADY PRO VAŠI ZAHRADU

RADY PRO VAŠI ZAHRADU
Uherské Hradiště Podnikání 25 / 09 / 2013

Jedlá zahrada

Jedním z trendů současné zahradní a krajinářské architektury je návrat k přírodě a k principům využívání území s co nejmenšími nároky na energii. A právě tímto směrem se ubírá tvorba přírodních zahrad s využitím většího množství jedlých druhů. Prvek jedlé zahrady se uplatní na balkoně, na dvoře i velké zahradě.
 „Prvkem jedlé zahrady nemusí být jen tradiční zelenina nebo ovocné dřeviny, její součástí jsou také méně známé druhy ovoce či botanické druhy rostlin,“ říká Antonín Ondráš, jednatel společnosti Florstyl z Kunovic.
Vedle tradičních druhů ovoce jako, jsou maliníky, ostružiníky a ovocné stromy (jabloně, švestky, hrušně aj.), se stále více objevují „zapomenuté“ druhy, které se pěstovaly v minulosti.
„Příkladem jsou „dřínky“ - červené sladké plody s peckou, které rostou na stejnojmenném keři nebo malém stromku - dřínu obecném. A dále černý bez, hlohy, aronie, rakytník, líska nebo kdoulovec,“ prozradil Ondráš.
Zajímavou plodící dřevinou je podle něj také morušovník (morušovník bílý a černý), jehož plody vypadají trochu jako maliny nebo ostružiny. Muchovník, někdy také zvaný indiánská borůvka, je další keř nebo menší stromek, který poskytuje plody vzhledem podobné borůvkám.
Ovoce mohou poskytovat také liány - např. minikiwi arguta (Actinidia arguta), klanopraška čínská (Schisandra chinensis - jedlé jsou listy i plody) nebo například akébie pětičetná (Akebia quinata - je rostlina dvoudomá, proto je nutné vysadit dvě rostliny, samčí a samičí, podobně jako u rakytníku).

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace