Sváteční kouřový ležák se vrací. Stáčel se i do lahví

Sváteční kouřový ležák se vrací. Stáčel se i do lahví
Uherský Brod Podnikání 28 / 11 / 2013

Advent a pivo? Nesourodost je pouze zdánlivá, Sváteční kouřový ležák je pivem, které dokáže podpořit pohodu nadcházejících Vánoc. Ochutnat ho navíc budou moci nejen pivní fajnšmekři v hospodách na Uherskobrodsku, ale po celé republice. Část várky byla také stočena do lahví.
„Když jsme loni uváděli Sváteční kouřový ležák na trh, nebyli jsme si vůbec jistí, jaký bude mít ohlas. Kouřová piva jsou totiž svou vůní i chutí velmi specifická a značně se odlišují od toho, na co je konzervativní český pivař zvyklý. Ale zafungovalo to, zásoby jsme měli hned rozebrané. Druhou várku jsme na základě vysoké poptávky uvařili se stejným úspěchem hned poté. Věřím, že i letos na Vánoce si konzumenti pochutnají,“ říká Lukančo Trifončovski, sládek uherskobrodského pivovaru.
Kouřová piva, takzvaná Rauchbier, tvoří samostatný pivní styl a na našem trhu jsou stále vzácností. Pivařům se tak nabízí příležitost ochutnat opravdovou specialitu. „Nakuřovaná nebo též kouřová piva se vyrábějí s podílem sladu sušeného nad kouřem z dubového dřeva, případně rašeliny,“ vysvětluje Trifončovski. „Použití rašeliny při sušení sladu je společný prvek s výrobou whisky. A právě kouř dodává kouřovému pivu charakteristické vlastnosti - velmi specifickou kouřovou až uzenou vůni i chuť.“ Ačkoli bylo nakuřování sladu v minulosti celkem běžné, dnes se díky moderním metodám již běžně neprovádí a kouřová piva se vaří jako specialita především v okolí severobavorského města Bamberk.
Sváteční kouřový ležák je spodně kvašené pivo polotmavé barvy s převládající kouřovou vůní. V chuti je možné kromě nakuřovaného sladu najít sladové, karamelové a kávové tóny. Pivo se vyznačuje bohatou harmonickou chutí se středním až vyšším řízem a jemnou hořkostí.
Kouřové pivo budou od 16. prosince až do silvestra čepovat vybrané restaurace zapojené do programu Cesta pivních znalců. V lahvové podobě je pak součástí Exkluzivního vánočního balení nebo Dárkového balení pivních stylů, která je možné zakoupit například v pivovarské prodejně.
Pivovar Uherský Brod navíc nepřestává investovat. Dalších 6 milionů korun vložil s podporou strukturálních fondů Unie a státního programu Eko-Energie do nového systému chlazení, který umožňuje stáhnout náklady na elektřinu až o dvacet procent.
V rámci energetického projektu rekonstrukce chlazení uvedl do provozu nový čpavkový kondenzátor s regulovanou spotřebou vody, nový čpavkový kompresor řízený frekvenčním měničem a nové titanové výměníky na chlazení vody a solanky. To vše završuje i nový řídicí systém.
„Pokud bych to měl uvést na příkladu všeobecně známého štítkování u domácích elektrospotřebičů, pak bych starému chlazení dal známku C, přičemž nové už dosahuje hodnot A+++,“ vysvětluje sládek Lukančo Trifončovski.
Nová technika od Johnson Controls International má navíc vyšší výkon, který s nižším množstvím chladicí kapaliny dosáhne rychlejšího chlazení.
Novinka navázala na zahajovací etapu energetického projektu, kterou byla v roce 2010 zahájená rekonstrukce teplovodního hospodářství a instalace brýdového kondenzátoru na mladinové pánvi. „Velikost této investice činila v první etapě 8 milionů korun a jejím cílem bylo dosažení energetických úspor, zejména plynu, a zvýšení standardnosti procesu na varně,“ upřesnil Trifončovski.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace