Atmosféra lidového koštu v Drslavicích

Atmosféra lidového koštu v Drslavicích
Foto: pri
Drslavice Společnost 23 / 03 / 2010

Košt pro příznivce ostřejších destilátů a občany obce si o tomto víkendu připravili již potřetí i drslavičtí hasiči. „Většina našich akcí je pořádaná v neděli, proto tento košt pořádáme v sobotu, dokud ještě nemají lidé práci na svých zahrádkách nebo domech. Podařilo se nám sehnat 138 vzorků slivovice a k tomu 16 druhů letních pálenek, takže jsme spokojení. Není to žádný nóbl košt, ale možná proto je to upřímnější a pohodovější, prozrazuje Milan Matyáš, starosta obce i hasičů v jedné osobě, ve dvoře místní hospůdky.
Aby bylo čím slivovičku zajídat, ke koštu také již neodmyslitelně patří zabijačka, která napomáhá odbourávat alkohol. Nejednalo se ale o klasickou zabijačku. Koupili více jak čtyřicet pět kilo vepřového (jazyky, podbradky, játra, srdce, maso, kolena) a k tomu 25 chlebů. V jednom kotli se vařilo maso a v druhém se dělala pravá ovarovica.
Košt zasahuje do postního období, proto možná nastane pro příští ročníky změna. „Ano, je doba postní, trochu uvažujeme, že bychom další ročníky mohli přesunout na konec února, protože později je již teplo a k slivovici a zabijačce přece patří chladnější počasí, doplnil Matyáš.
Spolu s CM Bojkovjan se dobře koštovalo, pojídalo i vykládalo do pozdních večerních hodin.

Galerie

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace