Babí léto provoněly chutě a vůně Slovácka
Foto: sal
Třetí ročník Slováckého festivalu chutí a vůní se z Masarykova náměstí přestěhoval do Muzea v přírodě na Rochusu. A jak se ukázalo, ani tato změna nic na přitažlivosti gurmánské akce neubrala, ba naopak. Příprava jídel podle dobových kuchařek přímo v autentickém prostředí objektů muzea přidala na atraktivitě. Už od deváté hodiny totiž na Rochus mířily desítky lidí. A že bylo opravdu z čeho vybírat. U vstupu točené pivko, nebo burčák. O kousek výš něco sladkého, nebo čerstvě usmažené zelné placky a k tomu uzená polévka. Nechyběla ani domácí zabijačka, ovárek, klobásky, chleba se sádlem či škvarkovou pomazánkou, jablečný štrúdl, patenty, anebo trubičky. Zajímavá byla i příprava dýňové marmelády, či pečení chleba přímo v chlebové peci. I když panovaly určité obavy, myslím si, že přenesení tohoto slováckého gastrofestivalu na Rochus má něco do sebe. A to se určitě projevilo i na zájmu lidí, kterých přichází stále víc a víc, potěšila účast lidí a hlavně jejich spokojenost Renátu Polišenskou, tajemnici Regionu Slovácko, který tuto akci ve spolupráci s Parkem Rochus připravil.
Většinu zde připravovaných jídel mohli ale návštěvníci už dříve vidět v regionální televizi Slovácko, která pravidelně připravuje kulinářský pořad Špetka Slovácka. Své kuchařské umění přislíbil ukázat i slovácký senátor Ivo Valenta, který na Rochus také vyrazil. Jak se připravuje pravá valašská kyselica, nebo frgály, rád divákům ukážu před kamerou, nechal se slyšet Ivo Valenta v rozhovoru s ředitelem TV Slovácko Janem Dudkem.