Bezmasé jarní variace

Bezmasé jarní variace
Foto: pri
Uherské Hradiště Společnost 16 / 04 / 2015

Po měsíční přestávce se ve Slováckém muzeu sešly kuchařinky a hospodyňky. Tentokrát je u vstupu nevítala vůně smažených ani pečených pokrmů. V mísách se míchaly čerstvé jarní saláty. Na dnešní vaření si paní Marie Lekešová vytipovala saláty sama. Chtěli jsem pouze, aby se vařilo z jarních surovin, tzv. zeleného lupení, které k jaru a tradiční kuchyni bezesporu patří, sdělila Marta Kondrová za pořadatele. Jako první jsme si vyzkoušeli ředkvičkový se špenátem, dále to budou ještě kroupový, dva druhy z kysaného zelí s fazolemi, čočkový salát a salát z červené řepy, vyjmenovala Kondrová salátové menu.
Abych tu dnes byl, k tomu mě přinutila moje paní, která řekla, že pokud si nevezmu nějaký příklad od paní Lekešové, tak nevaří. Čím víc vás něco zajímá, tím k tomu máte lepší vztah. Ona vaří a někdy se to nepodaří, prozradil návštěvník Štěpán z Hodonína na vrub paní Miloslavy Kubinové ze Šumic, která se stala pravidelnou návštěvnicí cyklu Tvoříme v muzeu.
Příští kulinářské setkání proběhne první říjnovou sobotu. Ochutnávka několika receptů připravených po vzoru lidové kuchařky se uskuteční během programu Muzejní noci, kterou Slovácké muzeum pro veřejnost připravuje na pátek 15. května.

Tagy článku

TOPlist