Blešák přilákal přes třicet prodejců

Blešák přilákal přes třicet prodejců
Foto: Radek Salaquarda
Uherské Hradiště Společnost 14 / 05 / 2016

Tržnice nabídne ochutnání tradičních pokrmů

V sobotu byla Slovácká tržnice opět napěchována nejrůznějším zbožím všeho druhu. Do tržnice totiž znovu zavítal Blešák. Více než tři desítky prodejců nabízely oblečení dětské i pro dospělé, obuv, kabelky, šperky, hračky, keramiku, ručně vyráběná přáníčka, sušené ovoce, povidla nebo kuchyňské potřeby. Koupí obrázků, hrnečků či jiných předmětů především s motivem koček mohli návštěvníci přispět na útulek pro tato opuštěná a nemocná zvířata. Pro děti byla ve Slovácké tržnici také připravena zábava. V tvořivé dílně malovaly slovácké ornamenty na papír a textil.
Bohatý program je pro návštěvníky připraven i na příští týden. V sobotu 14. května se totiž bude ve Slovácké tržnici opět vařit. Lidé budou mít tentokrát možnost ochutnat tradiční kmínovou polévku a uzené maso se slivkovou omáčkou a pěrami. Oba recepty pochází z knihy Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku, kterou vydal Region Slovácko.

Recept na kmínovou polévku
1 l vody
1 středně velká mrkev
kousek celeru
1 střední petržel
1 menší cibule
sůl
3 polévkové lžíce hladké mouky
1 polévková lžíce sádla
špetka kmínu

Kořenovou zeleninu nakrájíme na malé kostičky a dáme vařit. Přidáme cibuli vcelku. Na sádle osmažíme hladkou mouku do růžova, zalijeme trochou studené vody a vlijeme k zelenině, přidáme kmín a dáme na 30 minut vařit. Do polévky můžeme dát s trochou mouky rozšlehané vejce.

Recept na uzené maso se slivkovou omáčkou a pěrami
600 g uzeného masa
500 g povidel
5 g mleté skořice
5 g badyánu
200 g sušených švestek

Pěry:
40 g kvasnic
50 ml mléka
1 polévková lžíce cukru
800 g hrubé mouky
1 vejce
špetka soli

Uzené maso uvaříme doměkka. Povidla dle potřeby rozředíme vývarem z uzeného masa a ochutíme mletou skořicí, badyánem a solí. Vmícháme sušené švestky a dobře povaříme.

Pěry - z kvasnic, cukru a trochy vlažného mléka si zaděláme kvásek. Vzešlý kvásek smícháme s moukou, solí a vejcem. Vypracujeme hladké těsto a necháme kynout na teplém místě. Po vykynutí uděláme z těsta kulaté knedlíky, ty necháme ještě 10 minut vykynout a následně vaříme v páře asi 25 minut.



TOPlist