Buchlov pohostil hradní pány
Foto: pri
Hrách na sladko středověkým kulinářským vrcholem
Jako za doby středověkých pánů hradu Buchlova se mohli cítit návštěvníci, kteří zavítali na ozvláštněné prohlídky. Díky počasí do třetice správci hradu Rostislavu Joškovi pokus jak přilákat nové příznivce vyšel. Drobné stížnosti se nicméně objevily také.
Ve středověku byly pořádány nejrůznější hostiny a pitky, které neplnily pouze funkci naplnění žaludku, ale také společenskou. Původně ženy a muži jedli odděleně. Společně k jednomu stolu jako pár žena a muž usedli ve 12. století ve Francii, odkud se tento nový zvyk rozšířil po celé Evropě, uvedl skupinku návštěvníku průvodce před vstupem na první ze tří zastavení, na kterých ochutnali různé druhy vín, hodovní menu i sladkou tečku v černé hradní kuchyni.
A co vonělo z hradní kuchyně? Letošní menu bylo pozměněno. V rytířském sále podáváme kuřátka a la bažant nadívaná jáhlami se slaninou, vepřovou pečeni s omáčkou na sladko a jelení varmuže, což je jelení maso utlučené v hmoždíři s rozinkami, lesním ovocem, zázvorem a medem. Všemu pak předcházela klasická hrstková polívka, přečetla z hradního lístku za spolupořádající HB Collegium Liba Mikulová.
Celkem uspokojili 280 návštěvníků, kteří si v převážné většině prohlídku i hradní dobroty pochvalovali. Vše se připravuje v provizorní kuchyni středověkého hradu a je se co ohánět, abychom vše stíhali. V pátek jsme šli spát ve tři a ráno v šest byli všichni na nohou a vše se dodělávalo, nechala se slyšet Mikulová. V podhradí byly slyšet i drobné kritické ohlasy na teplotu pokrmů.
Podmínky za deště jsou svízelné. Celý týden nám počasí nepřeje. Příprava dýmníku na nádvoří, ve kterém se mělo péct, zabere čtyři dny a vypálit pec za deště bylo obtížné. Drobné stížnosti na teplotu pokrmu nás netěší. Příprava i přesun jsou zdlouhavé a mohlo se stát, že někomu se to zdálo být studené. Drobnou omluvu nahrazujeme tady u nás na nádvoří chutnou pomazánkou, špaldovou nebo hrachovou kaší, rybou, svěřil se starostlivý Jošek.
Speciální sladkou tečkou byl zákusek s názvem Vlašský hrách. Hlavní ingrediencí je hrách, který se uvaří, rozemele na kaši. Přidá se med, hrozinky, sádlo ke ztužení a hmota se vytvaruje ve formičkách. Pro vzhled a doladění chuti se zákusek přelévá smetanou a může se dozdobit medem či tlučeným anýzem, popsala Petra Bábovská výrobní proces, přičemž podotkla, že tento pamlsek byl nejvíce oblíben v 16. století. A jak lidem chutnal? Pro nás je to již nezvyklý vjem a kombinace. Reakce jsou tak napůl. Někdo by to snědl i s podtáckem a jiní raději s opatrností vraceli, dodala Bábovská.