Část programu trávily děti v krojích!

Část programu trávily děti v krojích!
Foto: Iva Doležalová  /  Děvčata připravují krajance.
Mařatice Společnost 20 / 07 / 2018

U tetičky na dědině se letos zastaví více než 120 táborníků

Už třetím rokem se ve skanzenu Rochus konají příměstské tábory v duchu slováckých tradic. Děti se mají možnost seznámit s tradičním životem na vesnici, s hospodářstvím, pracemi na poli, zkoušejí si tradiční řemesla a učí se vařit a péct podle tradičních receptur. A nově mohou děti část programu trávit v krojích!
To, že tradiční řemesla nebyla vždy jednoduchá a všechna potřebovala určitou dávku zručnosti a umu, si děti mohly vyzkoušet společně s hrnčířem, řezbářem nebo kořenářkou v podání polešovických Drmolic. Tábor je ale plný i dalších aktivit, kde se děti seznamují například s ekologickými programy skanzenu, samy si vyrábí marmeládu, nudle, pečou chleba v hliněné peci, stloukají máslo, ke svačinkám si v kamnech pečou Honzovy buchty, krajance nebo smaží koblihy. Velmi oblíbená je i tvorba hliněných cihel, takzvaných kotovic. A to je jen část toho, co děti během tábora absolvují a na co budou vzpomínat.
„Seznamovat děti s tradicemi Slovácka v této nenásilné a hravé formě se spoustou nezapomenutelných zážitků je skvělým počinem. Tábory děti navštěvují opakovaně, některé jsou zde už potřetí a stále si pobyt ve skanzenu užívají. Dokonce máme již tradiční táborníky z Německa, Belgie či USA a už na prvním turnusu se nechaly slyšet, že v příštím roce přijedou znovu,“ říká Stanislav Blaha, starosta města a předseda správní rady Regionu Slovácko.

Během léta se uskuteční sedm turnusů s více než 120 táborníky. „Tábory jsou velmi oblíbené, letos byla všechna místa vyprodána po pouhých třech hodinách od spuštění příjmu přihlášek,“ prozradila jedna z organizátorek. 

Krajance

(podle Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku hravě zvládnou i děti)

500 g hladké mouky

150 g mléka

1 polévková lžíce cukru

1 kostky kvasnic

300 g mletých škvarků nebo škvarkové drti

1 vejce, sůl

Z trochy vlažného mléka, cukru a kvasnic připravíme kvásek. Mouku smícháme v míse se solí, přidáme vejce, škvarky, vzešlý kvásek a zbytek vlažného mléka. Vypracujeme vláčné těsto a necháme vykynout. Na vále rozválíme plát silný necelý 1 cm, přeneseme na vymaštěný plech a na plechu nakrájíme na trojúhelníčky nebo čtverečky. Posypeme solí a kmínem. Pečeme dozlatova na 200 °C.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace