Čekalo na slámě, teď už zraje

Čekalo na slámě, teď už zraje
Foto: pas  /  Iva Šantavá, enoložka vinařství Víno Blatel, ochutnává hroznový nektar.
Blatnice pod sv. Antonínkem Společnost 02 / 02 / 2017

V Blatelu letos vychystají téměř dvě stě litrů slámového vína

Slámové víno je pro milovníky slováckého moku jakási třešnička na dortu. Blatnická společnost Víno Blatel se věnuje jeho výrobě téměř dvacet let. Také letos se rozhodla uložit na slámu tunu a půl bobulí Ryzlinku rýnského z trati Nadhájčí v Blatnici pod Svatým Antonínkem.
A v čem je toto víno tak unikátní? Jak v péči o hrozny před zpracováním, tak sušením na slámě a následně péči při výrobě. Slámové víno patří mezi vína s vysokým obsahem zbytkového cukru a nízkým alkoholem. Je velmi extraktivní, medové, hrozinkové, čehož se dá velmi zajímavě využít v gastronomii, opěvuje mok z hroznového nektaru Iva Šantavá, enoložka vinařství Víno Blatel.
Než se hrozny zpracují, vede jejich cesta z vinohradu do bedýnek se slámou, kde za pravidelného obracení dochází k dosoušení hroznů po dobu tří měsíců. Poté, což se událo uplynulý týden, všech 1 540 kilo scvrklých bobulí Rosťa Němeček, David Teplý a Saša Miakinnik zbavili slámového lože a nasypali je do velkého lisu. Při tlaku 1,8 baru z nich doslova vykapalo dvě stě litrů prvotřídního moštu. Ten pánové ještě odkalili a zakvasili zákvasem speciálních kvasinek, které musí být použity kvůli vysokému obsahu cukru.
Kvašení probíhá za vyšší teploty než u standardních vín a je delší. Víno je vhodné pro delší ležení, popisuje sympatická enoložka další proces a jedním dechem tipuje, že letos bude naplněno tímto jedinečným mokem okolo 900 kusů dvoudecových lahví. A pak už jen stačí vývrtkou párkrát otočit a ochutnat je. Ale to až na podzim.
 

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace