Ceny zamířily do Polešovic a Boršic

Ceny zamířily do Polešovic a Boršic
Foto: pri
Vážany Společnost 21 / 03 / 2011

Ve Vážanech se konal tradiční Josefovský košt s přívlastkem rodinný

Po 33. v řadě oficiálně vyhlásili ve Vážanech vítěze zdejší výstavy vín. Současně všichni návštěvníci probouzeli ono známé In vino veritas a hledali tajemství pravdy, která se má ukrývat na dně skleničky. Cestu pravdy a její hledání nezkazila ani loňská slabá úroda. Díky loňské hrůze, která všechny vinaře postihla, jsme sehnali o osmdesát vzorků méně. Kvalita vín ale  rozhodně neutrpěla. Vyprodukovat kvalitní víno se dá i z mála, jen ho prostě není tolik, hodnotí Radek Slezák, předseda Českého zahrádkářského svazu, letošní ročník a uvádí, že důkazem je spokojenost návštěvníků. Je to takový rodinný košt, kde se všichni vinaři mezi sebou známe. Odpoledne nám zahraje CM Pentla a v koštování už v uvolněné atmosféře budeme pokračovat dál.
Degustaci řídil Bohuslav Jež a odborným garantem se stal Zdeněk Habrovanský. Vítěze vybírali ze 478 vzorků, z toho bylo 313 odrůd bílých vín a 14 vzorků rosé. Jsme rádi, že i letos nám vinaři poskytli vzorky, abychom mohli uspořádat pěknou výstavu vín, dodává Slezák. Šampioni byli pouze dva, ale předalo se dalších 58 keramických plaket z dílny Pavla Hýbnera z Tučap za vítězství v odrůdě a bodování nad 18,5 včetně. Za Rulandské šedé 2006 titul šampiona získal zkušený vinařský sběratel cen Richar Drobil z Polešovic. V odrůdě červených vín za Cabernet Moravia 2009 titul převzal Petr Kočenda z Boršic. Někdo dělá myslivce, někdo rybáře a já dělám víno. Je to můj největší koníček, který se u nás v rodině dědí, a do vinohradu už se mnou začíná chodit i můj syn, prozrazuje Kočenda a přidává nečekanou informaci a charakteristiku svého vína. Toto víno tu bylo loni a získalo pouze 18,3 bodu. Za rok se krásně naleželo, zakulatilo a teprve až teď je to to pravé ořechové. Tak jako vše zraje, tak i víno potřebuje svůj čas. Někteří presují červené víno za 4 - 5 dní, já presuji, až se mi propadne hladinka na mestě. Nepřidávám žádné enzymy, vše je na přírodní bázi, bez chemie. Při údržbě používám pouze síru, popsal Kočenda zrychleně svůj výrobní postup, ale také přidal závěrečné konstatování: Nejlepší víno je prodané víno. Mám ho doma ještě dvě stě litrů.
Resumé: Ve víně je pravda, zrající ke kráse časem. Kolik si ho můžeme koupit, jak dlouho ho budeme pít a kolik jí uneseme po vystřízlivění? Na zdraví!

Galerie

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace