Cesta k bojkovickému zdroji
Foto: pri
V Indii se pije hodně tvrdý alkohol, ale se slivovicí se to nedá srovnávat, svěřil se Manas, který si tradiční pálenku velmi oblíbil. Nepálíme z ovoce. Výrobními surovinami jsou cukrová třtina na rum nebo z jednoho druhu palmy vzniká alkohol přírodní formou fermentace. Je to hodně silné a co se týče kvality naprosto nesrovnatelné, hodnotí Manas, který, jak je vidět, zná zdejší tradici i poměry výroby: Chutná to jako lavorovice, které se v příhraničí dříve podomácku pálila. Naproti tomu tady se většina majitelů snaží dodržet i za relativně vysokého stupně alkoholu čistotu, upřesňuje, co dle jeho názoru dává slivovici přednosti kvalitní pálenky.
Tvrdý alkohol i slivovice se v Kladně samozřejmě pije. Tam jsem ji také začal pít a postupem času mě to přivedlo až sem, ke zdroji, usmívá se v sále nepřehlédnutelný muž snědé pleti. Když kamarád získal první místo za svou hruškovici, o to větší byl důvod zavítat na košt osobně.
Chválu neskrýval ani k atmosféře koštu. Je výborná. V Čechách taková nálada nebývá, přiznal Manas.