David Vacke vyšperkoval program přehlídky

David Vacke vyšperkoval program přehlídky
Foto: pas  /  Děckám z Dolinečky III patřilo celé sobotní dopoledne.
Uherské Hradiště Společnost 28 / 11 / 2017

Dolinečka, Pentlička i Omladinka se předvedly v plné parádě

Mistři tradičních řemesel opět předvedli své umění na Přehlídce Slovácko v tradici, kde měli návštěvníci možnost prohlédnout, okoštovat i zakoupit nejrůznější výrobky. Přímo před očima návštěvníků se pod šikovnýma rukama rodili panenky a panáčci z kukuřičného šustí, ošatky, koše a košíky, dřevěné formy apod. Do tajů techniky batikovaných, zelových, škrabaných či oplétaných kraslic zasvětily zručné malérečky. „Nezapomněli jsme ani na kroje, obuv, opasky a další krojové součásti, zájemci si mohli přímo na místě objednat a domluvit výrobu všech krojových součástí dle přání a na míru u šikovných ševců, švadlenek či vyšívaček,“ upozorňuje Lenka Durďáková. Děti i dospělí si letos poprvé mohli vyzkoušet malování slováckého ornamentu na „žudro“ pod vedením Marie Holubíkové ze Strážnice. K vrcholům přehlídky patřilo udělení certifikátu Mistr tradiční rukodělné výroby Zuzaně Hartlové, blahopřání k životnímu jubileu Miluši Rybové, vzpomínka na Rozálii Blažkovou - Nositelku tradice lidových řemesel, udělení ochranné známky novým výrobcům, ...

Noví výrobci tradičních výrobků Slovácka
Monika Makovičková - ovocné a bylinné sirupy, pečený čaj
Hana Šubrtová - tupeská majolika
Jiří Mahr - dřevěné výrobky
Jana Burešová - krojové součásti
Vladislav Boruta - píšťalky ze dřeva


Osud jí do cesty přičaroval bezový sirup
Mnoho let jsem vychytávala mouchy, říká Monika Makovičková
Jedním z pěti nových výrobců tradičního výrobku Slovácka je Monika Makovičková z Vnorov. O její nové životní cestě před lety rozhodl domácí bezový sirup, který jí nabídla kamarádka. „Uchvátil mě natolik, že jsem se okamžitě pustila do výroby vlastního. Pár let trvalo, než jsem svůj bezový sirup dovedla k dokonalosti, tak, aby byl přesně podle mých představ. Způsobem pokus - omyl jsem se jej pak pokoušela zakonzervovat,“ vypráví Monika. „Trvalo opravdu několik let, než jsem zjistila, že zaručené babské rady na konzervování nejsou spolehlivé. Hodně sirupů a šťáv jsem musela vylít, než se mi podařilo vychytat všechny mouchy,“ směje se Monika.
Zpočátku sirupy vyráběla pro své přátele, později rozšiřovala sortiment o další příchutě. Nejprve zásobovala pizzerii, kterou s přítelem provozovali, a před časem se rozhodla jít do toho „naplno“. Vyrábí pečené čaje a ovocné sirupy ze 100 % ovocné šťávy, které míchá z čerstvého ovoce a bylinek, do kterých nepřidává žádná chemická barviva ani umělá sladidla. „Snažím se vše dělat poctivě tak, abych z toho měla dobrý pocit, a když potom slyšíte, že šmakuje, tak to zahřeje u srdce a ten pocit je prostě k nezaplacení,“ dodává čerstvá držitelka ochranné známky.

autor: IVA PAŠKOVÁ

Galerie

VIII. Slovácko v tradici

VIII. Slovácko v tradici

28 / 11 / 2017
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace