Dceři v osmnácti umýval nohy. Byl to divný pocit, poznamenala

Dceři v osmnácti umýval nohy. Byl to divný pocit, poznamenala
Foto: pas  /  Tereza Trávníčková před hodinu nohami zpracovávala metrák zelí a ingrediencí.
Břestek Společnost 16 / 10 / 2018

Spolek pro udržení tradic (SUT) v Břestku o víkendu uspořádal ukázku tradičního zpracování zelí - šlapání. Nakoupil u Jožky Hudačky v Ostrohu přes metrák zelených koulí, nakrouhal je a společně s cibulí, hrstmi soli a kmínu je sypal pod nohy osmnáctileté Terezy Trávníčkové.
Zdálo se mi to kratší, než jsem čekala, přiznala po pětasedmdesáti minutách studentka třetího ročníku Obchodní akademie ve Zlíně. Chci udržovat tradice, vysvětlila sličná Břestečanka, proč v kádi dobrovolně šlapala zelí. Pohyb jí problém nedělá, neboť v krajském městě navštěvuje Taneční školu All Style Unite. Nevadila jí ani studená šťáva, ani kmín mezi prsty, ani štípaní soli, jen se pozastavila u tradičního umývání nohou, které má léta na starosti její otec a předseda SUTu Květoslav Trávníček. Byl to divný pocit. Naposledy mi umýval nohy jako dítěti, při koupání ve vaničce, poznamenala s šibalským úsměvem.
Našlapané zelí se poprvé ochutná na Mikuláše. Podle šklebu čertů zjistíme, jestli je dobré, nebo není, uvedl Trávníček.
Sobotní šlapání zelí provázela ochutnávka jídel, u kterých nesmí chybět zelí. Atmosféru dotvářely písničky Žluté ponorky.

Galerie

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace