Děti se učily vyrábět víno
Foto: ket
Vinaři v Drslavicích se už potřetí pustili do organizování koštu vína a s ním spojeného koštování burčáku. Skvělým zjištěním pro pořadatele je nárůst zájmu o jejich košt. Oproti loňskému roku máme o dost více vzorků. Minule jsme sesbírali 87 vzorků vín a letos se nám jich podařilo získat 121, prozradila Zdeňka Maleňáková, hlavní organizátorka koštu.
Speciální program byl připraven pro děti. Mohly si prohlédnout a dokonce vyzkoušet zpracování hroznů. Mletí hroznů, měření cukernatosti a presování předváděli místní vinaři. Já mám vinohrad už třicet let a dětem tady ukazujeme, jak jsme si museli poradit právě před těmi třiceti roky, kdy jsem já začínal. Zahrnovalo to odzrňování, ruční mletí a presování. Dneska se toho ručně už moc nedělá, a dětem jsme tedy ukazovali to, co ony už neznají, řekl Karel Chvíla, místní vinař. Nadšené děti vinařům pomáhaly a za odměnu směly ochutnat čerstvou sladkou hroznovou šťávu.